BRUXELLES

Belgija odbacila zahtjev za izručenjem katalonskog separatista

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Belgijsko pravosuđe odbacilo je u petak zahtjev za izručenjem Španjolskoj katalonskog separatista Lluisa Puiga, traženog zbog pokušaja secesije Katalonije 2017., objavilo je u petak tužiteljstvo Bruxellesa.

Belgijsko pravosuđe „smatra da španjolsko tijelo koje je izdalo taj mandat nije bilo za to nadležno”, navodi se u priopćenju tužiteljstva.

Odluka bi se mogla odraziti na situaciju bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, kojeg Madrid isto tako traži i koji također živi u Belgiji ne bi li izbjegao španjolsko pravosuđe nakon što je organizirao nezakoniti referendum o odcjepljenju u listopadu 2017.

Španjolsko pravosuđe optužuje Lluisa Puiga, bivšeg regionalnog ministra kulture, za pronevjeru javnog novca i neposlušnost.

Troje njegovih bivših kolega kojima se u listopadu sudilo za iste optužbe dobili su kaznu od 60.000 eura i više se ne smiju kandidirati na izborima zbog neposlušnosti.

Izabrani za zastupnike Europskog parlamenta, Carles Puigdemont, glavni vođa pokreta za neovisnost, i bivši regionalni ministar zdravlja, Toni Comin, imaju zastupnički imunitet. Traženi su zbog pobune i pronevjere novca.

Madrid traži još jednu katalonsku političarku, Claru Ponsati, bivšu ministricu obrazovanja, koja živi u Škotskoj. Postala je eurozastupnica nakon preraspodjele dijela britanskih zastupničkih mjesta zbog brexita.

Procedure izručenja to troje eurozastupnika suspendirane su dok Europski parlament ne odluči hoće li im oduzeti imunitet.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini