ZAGREB

 Banožić i Hranj na 25.obljetnici suradnje HV-a i Nacionalne garde Minnesote

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, koji se nalaze u posjetu SAD-u, prisustvovali su u srijedu svečanom obilježavanju 25. obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote u sklopu Programa državnog partnerstva (SPP), priopćio je u četvrtak MORH.

Na svečanom obilježavanju bio je i guverner Minnesote i vrhovni zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Tim Walz, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Shawn Manke te predstavnica američkih Hrvata iz Minnesote Anđela Novak Neumann, dodaje se u priopćenju.

"SAD je naš najvažniji strateški saveznik u području obrane, a partnerstvo s Nacionalnom gardom Minnesote ključni je dio te suradnje", rekao je ministar Banožić.

On je istaknuo kako kroz suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote Oružane snage Republike Hrvatske provode aktivnosti koje izravno podupiru ispunjenje ciljeva NATO-a vezanih uz poboljšanje hrvatskih operativnih sposobnosti. 

Predstavnici Nacionalne garde Minnesote izrazili su zadovoljstvo dolaskom izaslanstva MORH-a i HV-a u SAD, istaknuvši kako vjeruju u daljnji nastavak izvrsne obrambene i bilateralne suradnje između dviju država.

Kao primjer snažnog partnerstva, ministar obrane naveo je suradnju u misiji ISAF u Afganistanu tijekom zajedničkog sudjelovanja u operativnim mentorskim timovima za vezu. Također, podsjetio je kako Hrvatska vojska kontinuirano daje svoj doprinos operacijama, misijama i aktivnostima NATO-a, UN-a EU-a.

Što se tiče suradnje na području razvoja sposobnosti vezanih uz helikoptere, ministar obrane zahvalio je na podršci u obuci hrvatskih vojnih pilota te istaknuo važnost ovakvih obuka za pilote Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

"Želim istaknuti da su helikopteri Black Hawk dragocjen doprinos sposobnostima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, posebice specijalnim snagama i zahvalni smo Vladi SAD-a na donaciji dva Crna jastreba. Ovo je važan korak u smjeru potpunog prijelaza na helikoptere zapadne tehnologije. Do sada smo u ovaj projekt uložili više od 85 milijuna dolara i naša ambicija je nastaviti ovaj projekt uz daljnju potporu naših američkih partnera", rekao je ministar Banožić.

Admiral Hranj kazao je kako mu je bilo drago vidjeti prvi Black Hawk koji će biti isporučen Hrvatskoj vojsci te kako vjeruje da će prva dva stići u Hrvatsku do kraja 2022. godine.

Ministar Banožić osvrnuo se i na važnost suradnje na području kibernetičke sigurnosti.

"SAD je naš najvažniji partner i strateški saveznik u području obrane. Partnerstvo s Nacionalnom gardom Minnesote ključni je dio te suradnje. Nastavit ćemo posvećivati punu pažnju ovom partnerstvu te proširiti područje naših aktivnosti", zaključio je ministar obrane Banožić.

Banožić i admiral Robert Hranj s izaslanstvom su  posjetili i vojnu zračnu luku gdje su se susreli s pilotima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva koji su tamo na školovanju.

Posjetili su i Sveučilište Metropolitan State, državno sveučilište koje je i nacionalno središte izvrsnosti za edukaciju o kibernetičkoj obrani i sigurnosti, te Zapovjedništvo 34. pješačke divizije, osnovane tijekom Drugog svjetskog rata, dodaje se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum