SYDNEY

Australski mediji na sudu zbog izvještavanja o slučaju kardinala Pella

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Istaknuti australski novinari i medijske organizacije u ponedjeljak izlaze pred sud zbog objave dijelova optužnice protiv kardinala Georgea Pella 2018. godine

Porota je Pella u prosincu 2018. osudila za seksualno zlostavljanje dva dječaka u katedrali u Melbourneu 1996. godine. Australski Visoki sud u travnju ove godine jednoglasno je poništio tu presudu. 

Dvanaest medija i 18 novinara optuženo je za nepoštivanje suda i kršenje naredbe o zabrani otkrivanja informacija iz procesa, a ako budu proglašeni krivima prijete im novčane i moguća zatvorska kazna. 

Medijima je zabranjeno izvještavati o procesu i presudi zbog odluke suca iz 2018. godine. 

Ona je donesena kako presuda ne bi utjecala na drugo suđenje, kasnije odbačeno. 

Dio australskih medija ipak je pisao o slučaju pod naslovima poput „Priča o kojoj ne smijemo izvještavati“, navodeći da je osuđen visoko pozicionirani Australac.

Ostali mediji su optuženi jer su pomagali međunarodnim medijima koji su pisali o Pellovoj presudi. 

Svi optuženi, među njima Sydney Morning Herald, Australian Financial Review, radiostanice 2GB i Channel Nine, smatraju da nisu krivi. 

Suđenje na Vrhovnom sudu savezne države Victorije održava se putem videoveze, a trebalo bi trajati između 10 i 15 dana. 

Kardinal Pell bivši je vatikanski rizničar i nekadašnji savjetnik papi Franji. Pušten je na slobodu 404 dana nakon što mu je izrečena kazna od šest godina zatvora. Od tada živi u samostanu u Sydneyu. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini