BERLIN

Armin Laschet – Unijina strateška pogreška?

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik CDU-a Armin Laschet je kancelarski kandidat demokršćana na predstojećim parlamentarnim izborima u Njemačkoj, no s obzirom na  rezultate ispitivanja javnog mnijenja u zadnje vrijeme, mnogi smatraju da je on bio pogrešan odabir.

Dvije stvari Armin Laschet voli isticati: da je odrastao na tromeđi između Njemačke, Belgije i Nizozemske te da mu je gen Europske unije "u krvi" i da mu je otac bio rudar, što je za Sjevernu Rajnu – Vestfaliju, najmnogoljudniju njemačku saveznu pokrajinu važan dio biografije.

Rudarstvo se doduše u ovom dijelu Njemačke nekako povijesno vezivalo uz socijaldemokraciju, no Laschetu to nije odmoglo u političkoj karijeri kršćanskog demokrata.

Rođen 1961. u Aachenu, gradu Karla Velikog (na kojeg se često voli pozivati kao na prvog Europljanina) Laschet je u ovom gradu i započeo političku karijeru od samog početka vezanu uz Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) čiji je član postao 1979. i čiji je u međuvremenu i predsjednik.

Preko gradske uprave u Aachenu Laschet se penjao i na stranačkoj ljestvici u ovoj, po broju članova, najmoćnijoj podružnici CDU-a. Od 2017. Laschet je i premijer ove savezne pokrajine što mu je na kraju otvorilo put prema funkciji predsjednika stranke i kasnije kancelarskog kandidata demokršćanske Unije CDU/CSU.

No kandidatura nije prošla glatko kako se isprva moglo očekivati. Naime unutar demokršćanske Unije CDU/CSU pravo na kancelarsku poziciju u pravilu pripada većoj od dvije sestrinske stranke. Kancelarski kandidat je iz redova Kršćansko-socijalne unije (CSU) dolazio samo dva puta i oba puta je ovaj eksperiment završio porazom Unije.

Slabiji kandidat se šalje u utrku?

No čini se da je ovog puta CSU-ov kandidat ipak mogao biti bolja opcija za demokršćane. Glavni Laschetov konkurent, predsjednik CSU-a Markus Söder je daleko popularniji političar od Lascheta što je bilo vidljivo odmah nakon što se Unija na proljeće odlučila za Lascheta: popularnost demokršćana je naglo pala i od tada se nije u potpunosti oporavila.

Laschet je djelomice i sam kriv. Tijekom pandemije je doduše preuzeo odgovornost za najmnogoljudniju saveznu pokrajinu no istodobno je bio upleten u jedan od najvećih pandemijskih skandala.

U travnju 2020. je na lice dana izbio podatak da se Sjeverna Rajna – Vestfalija u očajničkoj potrazi za proizvođačima zaštitnih maski obratila lokalnom tekstilnom poduzeću Van Laack (inače poznatom po luksuznim muškim košuljama). Pikantni detalj ove priče je da Laschetov sin Johannes već godinama djeluje kao "influencer" za dotičnu tvrtku od koje prima i poprilične honorare.

Ova afera bila je u moru drugih afera oko korupcije vezane uz nabavke zaštitnih maski a u koje su bili umiješani demokršćanski političari.

Drugi veliki propust Laschetu se dogodio za vrijeme katastrofalnih poplava koje su u srpnju pogodile dijelove zapadne Njemačke. On se tijekom govora njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera na poplavljenom području, pred ljudima koji su izgubili bližnje i svu imovinu, u pozadini dobro zabavljao i smijao što su naravno zabilježile sve kamere i mediji. I to ga je, prema ocjenama analitičara, trajno stajalo nekoliko postotnih bodova u utrci za kancelarsku poziciju.

Neuvjerljiv protiv konkurencije

I u dosadašnjim direktnim TV sučeljavanjima s protukandidatima Annalenom Baerbock iz Zelenih i Olafom Scholzom iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Laschet se pokazao kao nedorastao zadatku uglavnom reagirajući nervozno na neugodna pitanja i napadajući neargumentirano.

Pritom je Armin Laschet između ostalog poslan u utrku i zbog toga što godinama slovi kao najprisniji suradnik Angele Merkel. Sada se dogodila neočekivana situacija da je socijaldemokratski konkurent Scholz biračima očito veće jamstvo nastavka Merkeličine smirene i trezvene politike nego Armin Laschet.

Iako prema van djeluje liberalno i često se suprotstavlja konzervativnom krilu stranke, što je bilo vidljivo i tijekom migrantske krize kada se demonstrativno stao na stranu Angele Merkel i njezinog liberalnog kursa, Laschet je vrlo tijesno povezan s konzervativnim kršćanskim strujama poput Opus Dei.

Povezanost s konzervativnim katoličkim krugovima

Još je tijekom studija prava u Münchenu pripadao konzervativnoj kršćanskoj udruzi Aenania. Kasnije je čak obnašao funkciju glavnog urednika glasila biskupije Aachen. Taj njegov pedigre se očituje i u nekim ne baš tako liberalnim stavovima poput odbijanja da se istospolni parovi izjednače s heteroseksualnim po pitanju poreznog i obiteljskog prava.

Armin Laschet međutim slovi i kao iskusni političar koji iza sebe ima zastupnički staž iz tri parlamenta: Bundestaga, Europskog parlamenta i Parlamenta Sjeverne Rajne - Vestfalije u Düsseldorfu.

Kao plus za liberalne birače Laschetu ide u prilog i činjenice da je u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji bio na funkciji ministra za integraciju, prvog ministarstva takve vrste u Njemačkoj. Neki stranački kolege su ga zbog dobrih kontakata s turskim udrugama i prozvali "Turski Armin". No Unija tradicionalno loše prolazi kod birača s migrantskim korijenima pa mu ovaj aspekt neće baš mnogo pomoći u lovu na presudne glasove.

Mnogi mediji upozoravaju na to da usprkos slabim vrijednostima u ispitivanjima javnog mnijenja, Lascheta još ne bi trebalo otpisivati. Posljednji put Laschet je iznenadio 2017. kada nitko nije vjerovao da će s trona zbaciti socijaldemokratsku premijerku Hannelore Kraft. Na kraju mu je to u tradicionalno "crvenoj" saveznoj pokrajini i uspjelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater