MOSKVA

Armenija: na parlamentarnim izborima u ranom vodstvu stranka aktualnog premijera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Građanski ugovor, stranka aktualnog armenskog premijera Nikola Pašinjana, nakon objave prvih rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, u vodstvu je ispred Armenskog bloka bivšeg predsjednika Roberta Kočarjana.

Prema prvim podacima koje je objavila tamošnja središnja izborna komisija, temeljenima na glasovima s 80 od 2.008 biračkih mjesta, Pašinjanova stranka vodi s 58 posto, dok Kočarjanov Armenski blok ima 22 posto glasova, izvijestila je novinska agencija RIA.

No prema prvim rezultatima iz armenske prijestolnice Erevana, Kočarjanov "Blok" vodi sa 68 posto glasova, dok Pašinjanova stranka ima 19 posto.

Odaziv na nacionalnoj razini iznosio je 49,4 posto.

Kako je ranije izvijestila francuska novinska agencija AFP, Pašinjan, bivši novinar, došao je na čelo vlade 2018. godine na krilima mirnih prosvjeda s obećanjem da će srušiti korumpiranu elitu koja je vladala tom malom zemljom na Kavkazu nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza. Prijevremene izbore sazvao je u nadi da će donijeti izlaz iz političke krize izazvane prošlogodišnjim porazom zemlje u oružanom sukobu s Azerbajdžanom oko Nagorno Karabaha. Pašinjan se nalazio pod pritiskom oporbe i masovnih prosvjeda na kojima se tražila njegova ostavka još od prošlog studenog, kada je s Azerbajdžanom postigao mirovni sporazum. 

Ankete su predviđale tijesnu utrku između njegove i Kočarjanove stranke, a prema posljednjoj anketi agencije za ispitivanje javnog mnijenja MPG, Armenskom bloku pripalo je 28,7 posto glasova, Građanskom ugovoru 25,2 posto, dok je treći, s 10,8 posto, savez povezan s Pašinjanovim neprijateljem i prethodnikom Seržom Sargsjanom.

Na izborima su sudjelovala rekordna četiri izborna bloka i 21 stranka, ali se očekuje se da će samo nekoliko stranaka ući u parlament. Pravo glasa imalo je oko 2,6 milijuna birača, a birali su najmanje 101 zastupnika prema proporcionalnom sustavu na petogodišnji mandat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom