SYDNEY

Anthony Albanese prisegnuo za novog australskog premijera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vođa australske Laburističke stranke, Anthony Albanese, prisegnuo je u ponedjeljak za novog premijera, obećavši da će ujediniti zemlju nakon svadljive izborne kampanje i obvezavši se da će se uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama i nejednakošću.

Laburistička stranka, koja je devet godina provela u oporbi, vratila se na vlast nakon što je nikad prije viđena podrška za Zelene i nezavisne kandidate koji su se usredotočili na klimu pomogla da se na općim izborima održanim u subotu s vlasti ukloni konzervativna koalicija.

"Radujem se voditi vladu koja Australiju čini ponosnom, vladu koja ne teži podjelama, ... već nastoji ujediniti ljude", rekao je Albanese na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji.

Premda se glasovi još uvijek prebrojavaju i premda je konačni izgled vlade još uvijek nepoznat, generalni guverner Australije David Hurley, tamošnji predstavnik kraljice Elizabete II., proglasio je Albanesea premijerom na ceremoniji u glavnom gradu Canberri kako bi u utorak mogao prisustvovati sastanku skupine "Quad" u Tokiju.

Indija, Sjedinjene Američke Države, Japan i Australija su članice "Quada", neformalne skupine koju Washington promovira kao potencijalni bedem protiv rastućih političkih, komercijalnih i vojnih aktivnosti Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Albanese je rekao da će odnos Australije s Kinom ostati "težak", ususret samitu s američkim predsjednikom Joe Bidenom i premijerima Indije i Japana.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater