WASHINGTON

Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki senat u utorak je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 milijuna dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.

Rezoluciju koju su predstavili republikanci Rand Paul i Mike Lee te demokrat Bernie Sanders odbacilo je 67, a prihvatilo 30 senatora. 

Iako dio zastupnika smatra Saudijsku Arabiju važnim partnerom na Bliskom istoku, članovi Kongresa kritizirali su tu autoritarnu kraljevinu zbog djelovanja u ratu u Jemenu, sukobu koji se smatra jednim od najvećih humanitarnih katastrofa na svijetu. 

„Izvoz dodatnih raketa Saudijskoj Arabiji samo će nastaviti ovaj sukob i dodatno doliti ulje na vatru“, rekao je Sanders u govoru kojim je tražio podršku za rezoluciju. 

SAD će Saudijskoj Arabiji prodati 280 raketa zrak-zrak koje proizvodi Raytheon Technologies. Vlada američkog predsjednika Joea Bidena ranije u utorak je objavila da se strogo protivi rezoluciji, prenosi Reuters. 

Njeno usvajanje „potkopalo bi predanost predsjednika pomoći obrani našeg partnera u vrijeme sve učestalijih napada dronovima i raketama na civile u Saudijskoj Arabiji“, priopćeno je iz Bijele kuće. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini