NAJNOVIJEKABUL

Američki ministar obrane kaže da SAD ima "dugoročnu obvezu" prema Afganistanu

| Autor: Hina
EPA

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u ponedjeljak da SAD nije imao obvezu braniti kurdske borce u Siriji protiv Turske, ali ima "dugoročnu obvezu" prema afganistanskim sigurnosnim snagama.

U ponedjeljak je zapovjednik misije NATO-a u Afganistanu Austin Scott Miller kazao da je povučeno skoro dvije tisuće američkih vojnika iz Afganistana, u protekloj godini, ali je američki ministar obrane potvrdio da američke postrojbe ostaju u Afganistanu.

"Nismo imali obvezu, ako hoćete, braniti Kurde protiv dugotrajnog NATO saveznika", rekao je američki ministar obrane novinarima u Kabulu

"Imamo dugoročnu obvezu prema našim afganistanskim partnerima. Investirali smo milijarde i milijarde dolara, i afganistanski i američki narod žrtvovali su zdravlje i živote svojih vojnika", kazao je Esper na novinskoj konferenciju.

Esper je poručio, pored afganistanskog ministra vanjskih poslova, da se povlačenje tisuću američkih vojnika iz Sirije ranije ovoga mjeseca, ne može usporediti s Afganistanom, gdje je situacija "puno, puno drugačija".

Američke su postrojbe povučene zbog potencijalne ugroze turskim napadom, rekao je Esper.

Zapovjednik NATO-ove misije Odlučna potpora, u sklopu koje se vrši obuka afganistanske vojske, potvrdio je da se smanjuje broj američkih vojnika u sklopu "optimizacije".

"Kao dio optimizacije, što je nepoznato za javnost, tijekom protekle godine smanjili smo naše snage za dvije tisuće vojnika", rekao je Miller.

Odobreno je prisustvo oko 14 tisuća američkih vojnika u Afganistanu, ali američki dužnosnici već dulje vrijeme očekuju da se taj broj smanji, kazao je Miller.

Pentagon ocjenjuje da bi se misija suzbijanja terorizma mogla uspješno obavljati i kada bi se broj vojnika smanjio na 8600. 

Prošloga mjeseca Donald Trump je prekinuo mirovne pregovore s talibanima, nakon što su talibani izveli bombaški napad u Kabulu, ubivši pritom 12 osoba, uključujući američkog vojnika.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam