PRIŠTINA

Albin Kurti: Kosovski "Che" spreman preuzeti vlast

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Albin Kurti, nekadašnji politički zatvorenik, ulični prosvjednik i političar koji je bacio suzavac u vlastitom parlamentu, najizgledniji je kandidat za kosovskog premijera nakon trijumfa njegove reformističke stranke na izborima. 

Kurtija se zbog radikalnih metoda nazivalo „kosovskim Che Guevarom“ i "Gandhijem sa suzavcem", a u nedjelju je njegova stranka Samoodređenje pobijedila na izborima s 48 posto glasova, piše agencija France Presse. 

Kurti je u kampanji, a i nakon objave rezultata, ponavljao da mu je glavni zadatak iskorijeniti korupciju koja Kosovom hara više od dva desetljeća. 

Kosovo je jedno od najsiromašnijih dijelova Europe, a Kurti je u snježnoj Prištini pobornicima najavio novi početak za najmlađu europsku državu, ali i dodao da to neće biti lako. 

„Čeka nas mnogo posla jer se država suočava s nekoliko kriza. Put će biti dug“, rekao je karizmatični Kosovar, hvaljen zbog svojih govorničkih sposobnosti. 

„Ovi izbori bili su referendum o pravosuđu i radnim mjestima, protiv korupcije i krađe državnih resursa“. 

Kurtijevom pokretu pridružila se i privremena predsjednica države Vjosa Osmani (38), predstavnica nove političke generacije koja je nedavno napustila Demokratsku ligu Kosova (LDK). 

Protiv elita

Kurti i Osmani postali su simbol želje za promjenama na Kosovu nakon desetljeća vladavine junaka iz rata za neovisnost, danas optuženih za korupciju i nepotizam. 

Nacionalističkog naboja i lijeve agende, Samoodređenje već dugo 'drma' kosovskom političkom scenom. 

Pokret je začet kao otpor mladih prema vladajućim elitama i stranim utjecajima na poslijeratno Kosovo.  

Samoodređenje od 2011. bilježi sve bolje rezultate na izborima, a na onima prošle godine postaje najjača stranka. 

No tadašnja Kurtijeva vlada nije trajala duže od pedeset dana. Zbog sukoba s koalicijskim partnerom izglasano joj je nepovjerenje u parlamentu. 

Kurti, danas 45-godišnjak, proslavio se devedesetih godina kad je organizirao studentske prosvjede protiv represije srpskog režima nad albanskom većinom na Kosovu. Zbog toga je proveo dvije godine u zatvoru kao politički zatvorenik. 

Poslije rata postao je glas oporbe kosovskom čelništvu i međunarodnoj zajednici, koristeći se antizapadnom retorikom. 

Dijalog nije prioritet

Kurti danas mora uvjeriti zapad da više nije samo vođa studentskih prosvjeda, nekad i nasilnih, kojih se Kosovari još sjećaju. 

Na najžešćim prosvjedima Kurtijevi pobornici prevrtali su vozila EULEX-a, misije Europske unije na Kosovu, a snage Ujedinjenih naroda gumenim su mecima ubila dva pripadnika Samoodređenja. 

Članovi stranke 2018. su nekoliko puta bacili suzavac u zgradi parlamenta kako bi prosvjedovali protiv donošenja prijepornih zakona. Kurtiju je zbog tih incidenata zabranjeno biti član parlamenta, ali ga to ne sprječava da formira novu vladu. 

Za to će mu trebati još samo podrška stranaka manjina koje imaju 20 od ukupno 120 zastupnika. 

Na funkciji premijera čeka ga težak zadatak vođenja dijaloga sa Srbijom koja odbija priznati Kosovo, što objema državama priječi put u Europsku uniju. 

Kurti kaže da razgovori s Beogradom nisu njegov prioritet. 

„Dijalog sa Srbijom je građanima Kosova na šestom ili sedmom mjestu. Naš prioritet su pravosuđe i radna mjesta“. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum