KABUL

Afganistanske vlasti počele dijeliti besplatan kruh širom zemlje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Afganistanska vlada počela je ovaj tjedan distribuirati besplatan kruh stotinama tisuća ljudi širom zemlje jer je opskrba poremećena zbog mjera izolacije uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a i cijene su poletjele u nebo, kazali su afganistanski dužnosnici i stručnjaci.

Više od 250.000 obitelji u glavnom gradu Kabulu počele su dobivati deset tankih naan kruhova na dan, u prvoj fazi projekta.

Predsjednik Mohamad Ašraf Ghani rekao je da se kruh distribuira i u drugim gradovima jer rastuće cijene teško pogađaju građane te zemlje, jedne od najsiromašnijih u svijetu u kojoj više od polovice stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Stopa inflacije u Afganistanu na godišnjoj razini u travnju je iznosila 12,1 posto, a kada je riječ o cijenama hrane, 27 posto, prema 11 posto mjesec dana prije, rekao je Omar Joya, ekonomist neovisnog instituta Biruni u Kabulu, koji ima pristup najnovijim vladinim podacima o potrošačkim cijenama.

„S obzirom na veliku ovisnost Afganistana o uvozu hrane i drugih neprehrambenih proizvoda, poremećaj trgovine zbog zatvaranja granica može imati ozbiljan utjecaj na domaću inflaciju”, rekao je.

Porast cijena hrane, koji se događa u vrijeme svetog mjeseca ramazana, težak je udarac za tu zemlju zahvaćenu desetljetnim sukobom s talibanima.

„Situacija izazvana covidom-19 u Afganistanu brzo prerasta iz zdravstvene krize u prehrambenu i egzistencijalnu krizu”, upozorio je Parvathy Ramaswami, zamjenik direktora Svjetskog programa za hranu za Afganistan.

Afganistan je u utorak objavio da ima ukupno 3224 pozitivnih na novi koronavirus, uključujući 95 umrlih.

„Kao da nam život zbog eksplozija i napada nije bio dovoljno bijedan, sada se moramo nositi i sa strahom od virusa i nestašice hrane”, rekla je Amiran Jalazi, majka četvero djece čiji je suprugu poginuo ove godine u militantnom napadu u Kabulu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini