KABUL

Afganistan: Ponovo odgođena objava rezultata izbora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Afganistanu ponovo su, po drugi puta odgođeni, objavili su izborni dužnosnici, a ta odgoda bi mogla potaknuti političku nesigurnost i optužbe za prijevare.

"Nažalost zbog tehničkih i drugih problema sutra nećemo biti u mogućnosti objaviti rezultate izbora", rekao je glasnogovornik neovisnog izbornog povjerenstva Abdul Aziz Ibrahimi, bez drugih pojedinosti ni datuma.

Preliminarni rezultati prvog kruga izbora održanih 28. rujna, trebali su biti objavljeni 19. listopada, ali objava je odgođena do 14. studenoga, također iz tehničkih razloga.

U nedjelju je Abduah Abdulah, jedan od dvojice kandidata favorita izbora uz sadašnjeg predsjednika Ašrafa Ganija, tražio da se prekine prebrojavanje glasova kako bi se "proces spasio od prevaranata". On nije ničime potkrijepio optužbe.

Njegov tabor je ocijenio da je oko 300.000 glasačkih listića problematično i tražio da ih se pregleda.

Abdulahovi pobornici su prekinuli prebrojavanje u 14 od 34 afganistanske pokrajine, rekli su izborni dužnosnici. Odaziv na predsjedničkim izborima bio je vrlo slab, s 1,8 milijuna glasova koje proučava Izborno povjerenstvo, od ukupno 9,6 milijuna registriranih birača.

Promatrači navode da su se izbori odvijali u transparentnim okolnostima i da nisu zabilježene teške nepravilnosti na dan izbora za razliku od onih održanih 2014.

U ponedjeljak su zapadne zemlje koje podržavaju Afganistan i UN-ovo predstavništvo za tu zemlju pozvali kandidate na poštivanje procesa prebrojavanja glasova.

Oni su zahtijevali od izbornog povjerenstva veću transparentnost procesa i maksimalno smanjenje budućih odgoda.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini