POKRENULI PETICIJU

Francuski diplomati upozoravaju: "Krajnja desnica oslabit će Europu, nacionalizam uništava društva"

| Autor: Hina
Marine Le Pen (Reuters)

Marine Le Pen (Reuters)


Skupina koju čini 170 diplomata i bivših diplomata u nedjelju je u listu Le Monde objavila peticiju protiv pobjede krajnje desnice na sljedećim parlamentarnim izborima, što bi po njihovu mišljenju "oslabilo Francusku i Europu dok traje rat".

"Svjedočili smo ruskoj invaziji na suverene države i način na koji je Rusija tenkovima uništila ono što je jamčilo mir na europskom kontinentu. Vidjeli smo i kako terorizam utječe na demokracije, na koji način iliberalni režimi ograničavaju pluralizam i slobodu medija. I ne možemo prihvatiti da će pobjeda ekstremne desnice oslabiti Francusku i Europu dok traje rat, a nacionalizam uništava saveze i društva”, napisali su potpisnici.

Moramo spomenuti i "ozbiljne napade na institucije i pluralizam u Mađarskoj" u kojoj vlada krajnja desnica, ali i "u Sjedinjenim Državama pod Donaldom Trumpom" ili čak "gubitak međunarodnog utjecaja Brazila pod Jairom Bolsonarom" ili "Ujedinjenog Kraljevstva nakon brexita".

"Naši će protivnici pobjedu ekstremne desnice protumačiti kao slabljenje Francuske i svojevrstan poziv na upletanje u našu nacionalnu politiku, na agresiju na Europu, uključujući i onu vojnu te na ekonomsko vazaliziranje Francuske i Starog kontinenta”, stoji u peticiji 170 diplomata i bivših diplomata.

Dvije ankete čiji su rezultati objavljeni u subotu ukazuju na snažno vodstvo ekstremističkog Nacionalnog okupljanja i njegovih desničarskih saveznika kada su posrijedi birački glasovi u prvome krugu parlamentarnih izbora, a oni iznose između 35,5 i 36 posto.

Slijedi ih ljevica - Nova narodna fronta s 27 do 29,5 posto glasova, dok stranka Preporod predsjednika Emmanuela Macrona daleko zaostaje za njima s 19,5 do 20 posto. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter