na snazi crveni meteoalarm

Stanovnicima Srbije i Crne Gore savjetovano da ne izlaze zbog toplinskog vala

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Građani koji se suočavaju s visokim temperaturama potražili su spas u beogradskom jezeru Adi Ciganliji, fontanama i kafićima u četvrtak, a srbijanska vlada naredila je poslodavcima da zaštite radnike na otvorenom od toplinskog vala.

Meteorolozi ovog tjedna prognoziraju temperature od oko 40 stupnjeva Celzijevih širom Srbije jer su vjetrovi iz sjeverne Afrike potisnuli vruću i suhu frontu preko Balkana.

Zdravstvene vlasti i meteorolozi proglasili su "crveni" meteoalarm i savjetovali ljudima da ne izlaze.

Beogradska Hitna pomoć priopćila je da su njezini liječnici tijekom noći intervenirali više od 100 puta, uglavnom liječeći osobe sa srčanim i kroničnim bolestima.

Ministarstvo rada i zapošljavanja poručilo je poslodavcima da rad na otvorenom organiziraju na način da izbjegavaju teške fizičke poslove i izravno izlaganje suncu. 

“Vjerujem da je to sve zbog klimatskih promjena koje uzrokuju takve temperature”, rekao je 23-godišnji student Vojislav Šumenković.

U susjednoj Crnoj Gori, gdje su zdravstvene vlasti također upozorile ljude da se sklone od sunca do kasnog poslijepodneva, deseci tisuća turista pohrlili su na jadranske plaže, uključujući ljetovalište Ada Bojana na granici s Albanijom.

"Vrućina je pomalo izazovna, ali mi smo u vodi, na plaži", rekao je Kolya, 35, turist iz Njemačke.

U Grčkoj su se u srijedu vatrogasci borili sa šumskim požarima u blizini Atene zbog kojih su deseci ljudi morali napustiti svoje domove, a vlasti su rekle kako vjeruju da je plamen rezultat podmetanja požara, kao i vrućih i suhih uvjeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter