SRLJANJE U PROPAST

Globalna potrošnja nafte i emisija stakleničkih plinova u 2023. na povijesno visokim vrijednostima

| Autor: Portal Novi list
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Iako se političke, ekonomske i stručne svjetske elite uglavnom slažu da nas emisija CO2, odnosno stakleničkih plinova zbog ekstenzivne uporabe fosilnih goriva od industrijske revolucije naovamo gura u propast, odnosno nepredvidivu klimatsku budućnost, čini se da sve ostaje na šupljim proklamacijama.

Naime, prema današnjem izvješću međunarodne strukovne organizacije Energy Institute sa sjedištem u Londonu, potrošnja fosilnih goriva (nafte, plina, ugljena), rasla je u prošloj godini za 1,5 posto. Uglavnom se to odnosi na porast potrošnje nafte.

Paradoks je da se u izvješću napominje kako se globalno uporaba čiste energije samo u prošloj godini značajno povećala, odnosno povećani su proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, bitno, u 2023. godini dodano je čak 50 posto više izvora obnovljive energije negoli godinu prije.

Problem je u tome što globalna potražnja za energijom raste po još većoj stopi i onda se te „rupe“ popunjavaju naftom. Zapravo se cijeli svijet kreće u tom začaranom krugu nemogućnosti osiguravanja dovoljno čiste energije za rastuće potrebe svijeta koji ne posustaje u beskonačnoj utrci za ekonomskim rastom. Rezultat? Svijet i dalje veliku većinu energije dobiva paljenjem fosilnih goriva, čak 81,5 posto u 2023. godini.

Da stvar bude gora, 1,5 posto povećanja globalne potrošnje energije iz fosilnih goriva nije značilo i 1,5 posto povećanja emisija stakleničkih plinova u atmosferu koji kumuju globalnom zatopljenju i sve drastičnijim klimatskim ekstremima.

Nažalost, emisija plinova koji se vezuju uz proizvodnju energije povećana je za 2,1 posto u prošloj godini, što znači da smo kao civilizacija dosegli novi neslavni rekord. Naime, po prvi put u povijesti, globalne emisije stakleničkih plinova preskočile su količinu od 40 milijardi metričkih tona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter