zakon o bračnoj jednakosti

Povijesni dan: Tajland usvojio zakon o istospolnim brakovima

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Gornji dom tajlandskog parlamenta u utorak je usvojio zakon o bračnoj jednakosti, čime je pripremljen put da Tajland postane treća zemlja u Aziji koja će priznati istospolne brakove nakon Nepala i Tajvana.

Zakon je dobio podršku gotovo svih članova gornjeg doma te će biti poslan u palaču kako bi ga odobrio kralj. Stupit će na snagu 120 dana nakon što bude objavljen u službenom listu.

Zagovornici prava za zajednicu LGBTQ+ potez su nazvali "ogromnim korakom naprijed" s obzirom na to da će Tajland postati prva zemlja jugoistočne Azije koja će usvojiti zakon o bračnoj jednakosti.

Tajland je već poznat po svojoj živoj LGBTQ+ kulturi i toleranciji, što ga čini popularnim turističkim odredištem.

"To će naglasiti vodstvo Tajlanda u regiji kada je riječ o promoviranju ljudskih prava i rodne ravnopravnosti", reklo je Povjerenstvo civilnog društva za bračnu jednakost, aktiviste i LGBTI+ parove.

Zakon predstavlja vrhunac više od deset godina dugih napora aktivista i političara nakon što prethodni nacrti nisu uspjeli doći do parlamenta.

Početkom lipnja, tisuće LGBTQ+ aktivista i simpatizera je održalo povorku na ulicama Bangkoka, gdje im se pridružio premijer Srettha Thavisin, koji je nosio majicu u duginim bojama kako bi slavio mjesec ponosa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter