NOGOMET I POLITIKA

Mbappe pozvao mlade da glasaju protiv ekstremista. Stigo mu odgovor francuskih desničara

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Čelnik francuske krajnje desnice Jordan Bardella kritizirao je u utorak nogometnu zvijezdu Kyliana Mbappea zbog njegovog poziva mladima da glasaju protiv "ekstremnih opcija" na parlamentarnim izborima u Francuskoj koji se održavaju ovog mjeseca.

"Gajim mnogo poštovanja prema našim nogometašima, bilo da je to Marcus Thuram, bilo Kylian Mbappe, koji su ikone nogometa i idoli mladih... Ali moramo poštivati Francuze, moramo poštivati svačiji glas", rekao je Bardella za CNews TV.

"Kad si tako sretan da imaš jako, jako veliku plaću, kad si multimilijunaš... onda mi bude malo neugodno vidjeti te sportaše... kako drže lekcije ljudima koji više ne mogu spojiti kraj s krajem, koji se više ne osjećaju sigurnima, koji nemaju mogućnost živjeti u četvrti koju štite sigurnosni agenti", rekao je.

Mbappe, kapetan "Plavih",  koji je iznimno popularan, izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare, uoči prve utakmice Francuske na Euru 2024., da "tvrdi desničari kucaju na vrata moći".

Napadač Marcus Thuram ranije je pozvao Francuze da se "svakodnevno bore" kako bi spriječili Bardellino ekstremno desno Nacionalno okupljanje (RN) u preuzimanju vlasti.

Mbappe pak nije precizirao stranku, ali je rekao da podržava iste vrijednosti kao Thuram.

"Kylian Mbappe je protiv ekstremnih stavova i protiv ideja koje dijele ljude. Želim biti ponosan što predstavljam Francusku, ne želim predstavljati zemlju koja ne odgovara mojim vrijednostima, ili našim vrijednostima", rekao je Mbappe.

Taj je poziv odjeknuo među mladima u Mbappeovoj bivšoj četvrti u siromašnom pariškom predgrađu, a iz RN-a nisu čekali da ga kritiziraju.

Bardella je to učinio dan nakon što je Francuska pobijedila na prvoj utakmici Francuske na Euru 2024., u kojoj je Mbappe slomio nos.

Bardellina euroskeptična, antiimigracijska stranka ima svoju prvu pravu priliku za osvajanje nacionalne vlasti na izborima 30. lipnja i 7. srpnja. Ankete javnog mnijenja dosljedno stavljaju RN na prvo mjesto otkako je predsjednik Emmanuel Macron ovog mjeseca donio šokantnu odluku da raspušta parlament.

U međuvremenu je predsjednik Francuskog nogometnog saveza Philippe Diallo rekao na tiskovnoj konferenciji u kampu momčadi u Njemačkoj da igrači mogu slobodno izraziti svoje mišljenje. Pozvao je političke stranke da ove komentare ne uzimaju u svoju korist.

Još nije sigurno hoće li kapetan Francuske moći nastupiti protiv Nizozemske u petak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter