ODGOVOR PUTINU

NATO stavlja u pripravnost nuklearno oružje! Stoltenberg potvrdio: "Da, vadimo veći broj bojevih glava"

| Autor: Hina
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


NATO razgovara o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je šef saveza u ponedjeljak.

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti glede svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

“Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko nuklearnih bojnih glava bi trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konzultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo”, rekao je za novine.

“Transparentnost pomaže prenijeti izravnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez”.

“Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearan savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet”.

Stoltenberg je prošlog tjedna rekao da je nuklearno oružje “konačno sigurnosno jamstvo” NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se obranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njihove europske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na ruski teritorij.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD u nekoliko lokacija u Europi ima raspoređene nuklearne bombe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter