premijer

Plenković: Ukrajini je potreban pravedan mir. To znači rusko povlačenje i vraćanje okupiranih područja

| Autor: Hina
(Snimio: Davor Kovačević)

(Snimio: Davor Kovačević)


Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu kako je dvodnevna Međunarodna mirovna konferencija o Ukrajini u švicarskom Burgenstocku uvertira u mirovni proces te je naglasio kako je u Ukrajini potreban "pravedan mir" koji znači povlačenje ruskih postrojbi i vraćanje okupiranih područja Ukrajini.

"To je naravno prvi korak. Poanta je da se, nažalost nakon dvije godine i četiri mjeseca ruske agresije na Ukrajinu, okupi ovako velik broj zemalja, da se ovo napravi kao jedna uvertira u mirovni proces", kazao je Plenković novinarima u Burgenstocku.

Na samitu, koji se održava u subotu i nedjelju, sudjeluju predstavnici više od 100 zemalja, a razgovara se o temeljnim načelima za okončanje rata u Ukrajini.

Samitu ne prisustvuju Rusija i Kina.

Plenković je istaknuo da se samitom šalje poruka "političke potpore mirovnom procesu" i miru koji "treba biti pravedan mir".

"Pravedan mir znači povlačenje ruskih trupa s ukrajinskog teritorija, vraćanje privremeno okupiranih područja u ustavno-pravni poredak Ukrajine. Tu smo da podržimo ideje za mirovne planove i ponudimo svoja iskustva“, poručio je hrvatski premijer.

Plenković je istaknuo kako je Hrvatska "jedna od zemalja koje imaju najviše iskustva u ovim situacijama".

Hrvatska Ukrajini pomaže, naglasio je Plenković, "maksimalno", pri čemu je izdvojio pomoć u razminiranju i prihvaćanju ranjenika uz političku, diplomatsku, ekonomsku, tehničku i vojnu pomoć.

Uoči samita Plenković se sastao s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije.

"Kao vodećoj kandidatkinji EPP-a čestitamo joj na pobjedi na EU izborima, kojem je pridonio i HDZ s osvojenih 6 od 12 mandata!", objavljeno je na Twitter profilu Andreja Plenkovića.

"Naša politička obitelj predvodit će EU i u idućem mandatu, što je važno i za ostvarivanje interesa Hrvatske", dodao je.

 


Podijeli: Facebook Twiter