Mette Frederiksen

Danska premijerka oporavlja se od prošlotjednog napada

| Autor: Hina
(Foto X)

(Foto X)


Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je u utorak da se još oporavlja fizički i mentalno od napada u središtu Kopenhagena prošli tjedan te je upozorila na jačanje agresije u javnosti.

Poljak u dobi od 39 godina priveden je zbog tog napada u kojem je Frederiksen zadobila lakšu ozljedu vrata. Bio je pod utjecajem alkohola i droga i ništa ne upućuje da je imao politički motiv, objavile su danske vlasti.

"Nisam još sasvim svoja", rekla je Frederiksen u intervjuu za televizijsku kuću DR. "Vodim brigu o svojem poslu premijerke i uvijek ću voditi. Mogla sam to činiti i tijekom vikenda, ali ne na isti način kao obično."

Napad se dogodio samo tri tjedna nakon što je slovački premijer Robert Fico teško ozlijeđen u pokušaju ubojstva.

Frederiksen je rekla da je zadnjih godina primijetila promjenu u javnosti. "Već se dugo prijeti, jako grubo govori na društvenim mrežama, i to postaje sve gore, posebno nakon rata na Bliskom istoku, puno se viče u javnosti, ljudi se ponašaju jako, jako agresivno", rekla je.

"Ponosili smo se što smo zemlja gdje premijerka ide na posao biciklom", rekla je. "Ali dogodila se promjena. Uvijek sam bila dostupna, ali ulična scena se promijenila i postoje mjesta na koja više ne možemo ići, barem neki od nas političara", rekla je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter