NESTANAK ILI UBOJSTVO?

Kako je hvalisava srbijanska policija upropastila istragu o Danki. Nikakav trag djevojčice u tom autu nisu našli

| Autor: Vanja Vesić
Nestala djevojčica

Nestala djevojčica


U zastrašujućem slučaju dvogodišnje djevojčice Danke Ilić policija i tužiteljstvo u Srbiji našli su se pod teškim optužbama da su istragu praktički odveli u propast. Jedan od dvojice osumnjičenika, Srđan Janković, na višesatnom ispitivanju u Višem tužiteljstvu u Zaječaru izjavio je da nije kriv za ubojstvo djeteta nakon prethodnog, sumnja se, iznuđenog priznanja krivnje. Iz detalja iskaza koji su procurili u srbijanske medije, ustvrdio je da nije kriv ni za nalet službenim automobilom tvrtke na djevojčicu ni za njeno ubojstvo.

Štoviše, osumnjičeni je uvjeravao istražitelje da djevojčicu nije ni vidio tog 26. ožujka kada je nestala nakon što je s majkom bila u vikendici u Banjskom Polju. Podsjećamo, nakon deset dana potrage uhićena su dvojica radnika lokalnog Vodovoda, Dejan Dragijević i Srđan Janković. Tijelo nesretne djevojčice iz Bora do danas nije pronađeno.

Iznenadni obrat

Srbijanski odvjetnik Borivoje Borović ne krije zgražanje propustima istražitelja upozoravajući da se došlo do točke pravne kvalifikacije kada se više ne može govoriti da je dijete ubijeno.

– Sve što sam ranije govorio se obistinilo. I tužiteljstvo i visoki dužnosnici policije su se medijski eksponirali i tako htjeli glorificirati svoj rad koji je na kraju ispao nula. Tijelo nije pronađeno, a s obzirom na to da su preplašili okrivljenog od kojeg su očigledno iznudili izjavu u policiji, čovjek je sada dočekao priliku, upozorio je odvjetnik Borović za novu.rs. aludirajući da je Dalibor Dragijević, brat jednog od osumnjičenika, preminuo od batina u policiji, a sumnjičilo ga se da je s ocem Radoslavom, bratom Dejanom i Jankovićem premjestio mrtvo tijelo djevojčice.

Dalibor Dragijević preminuo je u policijskoj postaji nakon privođenja i ispitivanja. Iako je obdukcija potvrdila da je imao brojne ozljede na tijelu te da se radi o nasilnoj smrti, policija je objavila da je umro prirodnom smrću nakon što mu je pozlilo. Odvjetnik Borović upozorava da je Jankovićev iskaz kojim negira vezu s ubojstvom istragu bacio na koljena.

– Ako je ikada i priznao, nakon ubojstva Dragijevićevog brata, odustao je od priznanja. Iskoristio je priliku da sada tvrdi da mu je ranija izjava iznuđena pod torturom. Kada je čuo da mu za teško ubojstvo prijeti doživotni zatvor, dobili smo ovakav obrat. Dokaza više nema. Mi ne možemo više govoriti da je dijete ubijeno. Nema nijedne pravne kvalifikacije ni materijalnih tragova i smatra se da je dijete nestalo. Ne vidim razlog da oni budu procesuirani. Ovaj predmet je apsolutno pao. Tijelo Danke Ilić neće biti pronađeno, a istraga će se uskoro obustaviti, te cijeli slučaj pretvoriti u farsu, zaključio je odvjetnik Borović.

Radoslav Dragijević je zbog sudioništva u zločinu zbog pomaganja u navodnom prebacivanju tijela djevojčice s deponija na drugu lokaciju uhićen i nakon pritvora, koji je istekao 29. svibnja, pušten da se brani sa slobode. Tvrdi da je ostao zatečen novim iskazom Srđana Jankovića smatrajući da će krivnja pasti samo na njegovog sina. Domaću javnost zaprepastio je izjavom da je sudbina djeteta možda bila drukčija.

– Danima nisam kod kuće. Upravo sam došao, zbog obveza sam bio odsutan. Jako sam bolestan i vrijeme provodim kod liječnika. Ne znam što je izjavio. Pa što sad, on hoće prebaciti na moga sina sve, da on robija do kraja života. Vidjet ćemo kako će se to odvijati do kraja. Ja ipak mislim da nije sve tako i da je dijete prodano, kazao je Radoslav Dragijević.

Potreseni otac

Potreseni otac djeteta Miloš Ilić prethodno je kroz suze i jecaje jedva govorio za tamošnje medije o povučenom Jankovićevom priznanju.

– Šokiran sam. Zašto je dva mjeseca čekao da bi sada negirao sve. Nadam se da će ova agonija što prije završiti, nisam ovo očekivao. Moram reći da me je pogodilo, a dijete im neću oprostiti. Digao je cijelu zemlju na noge, svi su čekali da otkrije nešto, a on je rekao – ja nemam ništa s time. Vjerujem da bi on nešto mogao znati, kazao je potreseni otac u teškim trenucima s trudnom suprugom.

Dejan Dragijević priznao je na ispitivanju kako se vratio na deponij i premjestio tijelo djevojčice i da su mu u tome pomogli brat i otac. No, tijelo djevojčice nije pronađeno ni nakon što su stotine ljudi danima pretraživale brojne lokacije koje su pročešljane pomoću najmodernije tehnologije. Prilikom istražnih radnji detektirano je i izdvojeno više od 500 tragova iz vozila u kojima su se nalazili osumnjičenici. Ni na jednom nisu pronađeni biološki tragovi djevojčice. Ostalo je još vještačenje nekih DNK dijelova. Iz Višeg javnog tužiteljstva u Zaječaru upozorili su prošlog tjedna da se analiziraju vlasi kose, no problem je što nemaju korijen, koji je od ključne važnosti za potvrđivanje DNK-a. Pravni stručnjaci u Srbiji upozoravaju da su cijeli slučaj dobrim dijelom kompromitirali i političari svojim ostrašćenim špekulacijama i izjavama iz neprovjerenih izvora u udarnim medijskim terminima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter