STROJEVI ZA UBIJANJE

Kineska vojska predstavila naoružane pse-robote

| Autor: Novi list
(Foto X)

(Foto X)


Izgleda kao scena iz nekog filma o budućnosti, no riječ je o najnovijoj prilagodbi robotike  modernim ratovima. Tijekom nedavnih vojnih vježbi s Kambodžom, kineska vojska prezentirala je psa-robota s automatskom puškom koja mu je montirana na leđima te je čovjekov najbolji (elektronički) prijatelj pretvoren u stroj za ubijanje, javlja CNN.

Čovjekov zamjenik

"Pas-robot može poslužiti kao novi vojnik u našim urbanim borbenim operacijama, zamjenjujući naše prave vojnike u izviđanju,  identificiranju (ne)neprijatelja te gađanju mete", kaže vojnik Chen Wei u videu državne televizije CCTV.

Dvominutni video snimljen tijekom kinesko-kambodžanske vježbe "Zlatni zmaj 2024" također prikazuje psa-robota kako hoda, skače, leži i kreće se unatrag dok njime daljinski upravlja operater.

U jednoj vježbi, naoružani robot vodi pješačku jedinicu u simuliranu zgradu.

Ubojiti dron

Video također prikazuje automatsku pušku montiranu s donje strane drona sa šest rotora, ilustrirajući, kinesku "raznolikost inteligentne bespilotne opreme".

Vojna upotreba pasa robota – i naravno malih bespilotnih letjelica – nije ništa novo. Na snimci nadzorne kamere snimljenoj prošle godine prikazani  su i kineski elektronički psi naoružani puškama u zajedničkoj vježbi u kojoj su sudjelovali kineska, kambodžanska, laoska, malezijska, tajlandska i vijetnamska vojska održana u Kini u studenom prošle godine.

Američko ratno zrakoplovstvo pokazalo je 2020. godine kako koristi pse-robote kao jednu kariku u svom Naprednom sustavu upravljanja bitkama (ABMS), koji koristi umjetnu inteligenciju i brzu analitiku podataka za otkrivanje i suzbijanje prijetnji američkoj vojnoj imovini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter