usprkos predsjedničkom vetu

Gruzijski parlament izglasao kontroverzni zakon o "inozemnim agentima"

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Gruzijski parlament u utorak je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija financiranih iz inozemstva, usprkos velikim prosvjedima i predsjedničkom vetu.

Zastupnici u Tbilisiju su u konačnom činu u utorak zaobišli veto proeuropske predsjednice Salome Zurabišvili. Ona je rekla da je zakon koji od nevladinih organizacija s inozemnim financiranjem traži da se registriraju kao "inozemni agenti" ruski "u srži i prirodi". 

Gruzijski parlament podržao je kontroverzni zakon prošli tjedan, usprkos velikim prosvjedima u Tbilisiju i pozivima Europske unije i Sjedinjenih Država da to ne učini. 

Tisuće Gruzijaca prosvjedovale su protiv tog zakona za koji strahuju da će ugroziti gruzijski put prema EU-u i utišati organizacije i medije kritične prema vlasti, kao u Rusiji gdje je donesena slična mjera. 

No vladajuća većina na kraju je ipak odobrila taj zakon koji ograničava inozemni utjecaj na nevladine organizacije te pojačava nadzor nad njima i neovisnim medijima koji dobivaju više od 20 posto financiranja izvana. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of