oštra kritika

Italija: Nasilje nad civilima u Pojasu Gaze "više se ne da opravdati"

| Autor: Hina
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Talijanske su vlasti u ponedjeljak objavile da izraelski napadi na palestinske civile u Gazi više nisu opravdani, što je jedna od najoštrijih kritika koje je Rim dosad iznio protiv izraelske vojne kampanje.

"Situacija je sve teža. Palestinski narod stisnut je, a prava nevinih muškaraca, žena i djece koji nemaju nikakve veze s Hamasom nisu uzeta u obzir i to se više ne može opravdati", rekao je ministar obrane Guido Crosetto za SkyTG24 TV.

"S očajem promatramo situaciju“, dodao je.

U posljednjim izraelskim zračnim napadima na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze ubijeno je najmanje 35 Palestinaca, a deseci su ranjeni.

Izrael tvrdi da je napad bio usmjeren na bazu Hamasa, iako ga je glavni vojni tužitelj nazvao "vrlo ozbiljnim" i rekao da vojska žali zbog bilo kakvih posljedica za civile.

Crosetto je rekao da se Italija načelno slaže s izraelskim odgovorom na napad militanata Hamasa na zajednice na jugu Izraela 7. listopada, ali je dodao da se mora napraviti razlika između islamističke skupine i palestinskog naroda.

U subotu su se talijanska premijerka Giorgia Meloni i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani sastali s palestinskim premijerom Mohamadom Mustafom u Rimu, ponavljajući svoju potporu primirju i pozivajući Hamas da oslobodi izraelske taoce.

Italija je u više navrata iznijela stajalište da Izrael ima pravo braniti se od Hamasa. Prošli tjedan Rim je rekao da je odluka tužitelja Međunarodnog kaznenog suda da zatraži nalog za uhićenje izraelskih čelnika zbog sumnji na ratne zločine "neprihvatljiva".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter