"povijesni trenutak"

Hamas i PLO pozdravili odluku triju europskih zemalja o priznanju Palestine

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Palestinski islamistički pokret Hamas, koji ratuje protiv Izraela u Pojasu Gaze, pozdravio je u srijedu odluku triju europskih zemalja o priznanju Palestine kao države te je smatra "važnim korakom", a PLO je govorio o "povijesnom" trenutku. 

Španjolska, Irska i Norveška ranije su objavile svoju koordiniranu odluku o priznanju palestinske države.

"Smatramo ovo važnim korakom prema potvrdi našeg prava na zemlju i prema uspostavljanju palestinske države s Jeruzalemom kao glavnim gradom", stoji u objavi Hamasa koji je pozvao "zemlje širom svijeta da priznaju legitimna nacionalna prava".

Visoki dužnosnik pokreta, koji je na vlasti u Gazi od godine 2007., ocijenio je da su ova priznanja rezultat "hrabrog otpora" Palestinaca i "povijesne ustrajnosti palestinskog naroda".

"Vjerujemo da je ovo prekretnica u međunarodnom stajalištu o palestinskom pitanju”, rekao je AFP-u Basem Naïm.

U odvojenoj je objavi Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pozdravila "povijesne" trenutke.

Ovo su "povijesni trenuci u kojima trijumfira slobodan svijet... nakon dugih desetljeća palestinske nacionalne borbe, patnje, boli, rasizma, ubojstava, ugnjetavanja, zlostavljanja i razaranja kojima je bio izložen narod Palestine", napisao je na platformi X Husein al Šeik, glavni tajnik izvršnog odbora PLO-a

Norveški premijer Jonas Gahr Støre prvi je objavio odluku o priznanju palestinske države 28. svibnja, uputivši "snažan poziv" ostalim zemljama da naprave isto.

Njegov irski kolega Simon Harris reagirao je nedugo nakon njega, kao i španjolski premijer Pedro Sánchez, jedan od najkritičnijih prema vojnoj operaciji koju je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze kao odmazdu za napad Hamasa bez presedana 7. listopada na izraelskom teritoriju.

Izrael je odmah reagirao najavom o pozivu "na konzultacije" svojih veleposlanika iz tih zemalja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini