sastanak u jeruzalemu

Cameron i Baerbock pozvali Izrael na suzdržanost

| Autor: Hina
David Cameron (Reuters)

David Cameron (Reuters)


Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock sastali su se u srijedu u Jeruzalemu s izraelskim čelnicima da bi izrazili solidarnost nakon iranskog napada i pozvali ih na odmjeren odgovor kako bi se izbjegla eskalacija napetosti.

Dvanaest dana nakon izraelskog napada na iranski konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku, pri čemu je ubijeno sedam iranskih vojnika među kojima tri generala, Iran je u subotu navečer uzvratio napadom na izraelski teritorij bespilotnim letjelicama i projektilima.

Riječ je o prvome ikada dosad izvedenom napadu na Izrael s iranskog teritorija. Iran je ranije upozorio da će doći do napada s ciljem odmazde za napad u Damasku. 

David Cameron i Annalena Baerbock prvi su strani diplomati koji su doputovali u Izrael nakon napada bez presedana na Iran.

Najprije su razgovarali s predsjednikom države Isaacom Herzogom, koji je putem platforme X pozvao "cijeli svijet" da "se odlučno angažira protiv prijetnje koju predstavlja iranski režim, a taj režim nastoji potkopati stabilnost u cijeloj regiji".

Razgovarali su i sa svojim izraelskim kolegom, Israelom Katzom.

Cameron je britanskoj televiziji rekao kako želi da zemlje članice G7 uvedu "koordinirane sankcije" protiv Irana te je tu zemlju optužio da stoji iza "toliko zlonamjernih aktivnosti" u regiji.

Istaknuo je da šefovi diplomacije sedam gospodarski najrazvijenijih zemalja članica G7, koji se ovaj tjedan sastaju u Italiji, Iranu "moraju poslati jasnu i nedvosmislenu poruku".

"Nadamo se" da će Izrael reagirati "na način koji će na minimalan način pridonijeti eskalaciji napetosti, na način koji je istodobno inteligentan i odlučan", dodao je britanski ministar.

I njemačka ministrica se ovaj tjedan založila za to da EU uvede nove sankcije na iranske bespilotne letjelice.

Istaknuvši da Izrael može računati na "potpunu solidarnost Njemačke", Baerbock je kazala i da s izraelskim čelnicima želi razgovarati o tomu na koji način "izbjeći daljnju eskalaciju" napetosti u regiji.

U utorak je britanski premijer Rishi Sunak rekao da eskalacija nije "ni u čijem interesu" te je, u telefonskom razgovoru, pozvao svojega izraelskog kolegu Benjamina Netanyahua da djeluje razumno i hladne glave.

Izrael je odlučan u nakani da natjera Iran na 'plaćanje cijene za agresiju', premda je gotovo svih 350 iranskih bespilotnih letjelica i projektila presretnuto uz pomoć Sjedinjenih Država i ostalih savezničkih zemalja te nije pričinjena šteta niti je bilo ljudskih žrtava.

U razgovoru s Cameronom i Baerbock izraelski šef diplomacije Katz je inzistirao na tomu da regionalnu i globalnu stabilnost ne ugrožava Izrael, već Iran i njegovi saveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom