jedna od najstarijih zgrada

Pod kontrolom požar koji je zahvatio znameniti Borsen u Kopenhagenu

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Veliki požar koji je zahvatio povijesnu zgradu stare burze u Kopenhagenu, jednu od njezinih najstarijih i najpoznatijih zgrada, stavljen je pod kontrolu, rekao je u utorak šef vatrogasne brigade danske prijestolnice. 

Još nije utvrđen uzrok požara koji je iznenada izbio u utorak ujutro. Za gašenje požara raspoređeno je 135 vatrogasaca i drugih djelatnika hitnih službi, uz dobrovoljce iz oružanih snaga.

Kopenhagen je pretrpio svoj "Notre Dame trenutak" nakon što je staru burzu, na danskom Børsen, zahvatio plamen koji je uzrokovao urušavanje tornja. 

Vatrogasci su rekli da je vatra još prijepodne progutala polovicu goleme zgrade i da su oštećene potporne konstrukcije. 

Međutim, rekli su da isprva nisu očekivali da će se zgrada urušiti.

U zgradi se nalazila velika kolekcija umjetnina, uključujući monumentalno ulje na platnu iz 19. stoljeća "S burze u Kopenhagenu" PS Krøyera. Umjetničko djelo iznijelo je nekoliko ljudi.

Danski kralj Frederik X. priopćio je da je "važan dio naše arhitektonske baštine bio i još uvijek je u plamenu". 

Zapanjujući Zmajev toranj, koji se sada urušio, pomogao je oblikovati gradski krajolik i definirati Kopenhagen kao "grad tornjeva", rekao je kralj.

"Svjedočimo užasnim prizorima. Komad danske povijesti u plamenu", objavila je danska premijerka Mette Frederiksen na Instagramu.

"Burza je jedna od najslikovitijih zgrada u Kopenhagenu. Simbol 400 godina poslovne povijesti u Danskoj. Nezamjenjiva kulturna baština. Bolno je to gledati", napisala je Frederiksen.

Zgrada u nizozemskom renesansnom stilu dovršena je 1625. godine s tornjem od 56 metara koji je oblikovan kao isprepleteni repovi četiri zmaja. Nalazi se u ulici Holmens Kanal nasuprot Danske narodne banke i glavna je turistička atrakcija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum