rat u ukrajini

Prekinuti pregovori iz 2022. mogu biti temelj za nove

| Autor: Hina
Ilustracija (PRESS)

Ilustracija (PRESS)


Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore, no nema znakova da je Kijev spreman na razgovore, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta tvrdio da su Rusija i Ukrajina bili vrlo blizu postizanju sporazuma na razgovorima u travnju 2022. u Istanbulu, no da je Kijev napustio pregovore kad su se ruske snage povukle iz Kijeva. 

Dogovor je navodno uključivao zahtjeve da Ukrajina zauzme geopolitički neutralni status te se ne pridruži NATO-u, da ograniči veličinu svoje vojske te da istok zemlje dobije poseban status. 

U izjavi u četvrtak Putin je ponovno govorio o potencijalnim mirovnim pregovorima, kazavši da je otvoren za takozvane realistične pregovore, no ne i za one koje Ukrajina održava, a koji žele zaobići Rusiju te, po ruskom predsjedniku, ne uzimaju u obzir nove realnosti na terenu. 

Njegov glasnogovornik Peskov također je rekao da se mnogo toga promijenilo od 2022., uključujući okupaciju četiri nove ukrajinske regije koje Rusija sad smatra svojim teritorijem. 

No Peskov smatra kako napušteni razgovori iz Istanbula i dalje mogu biti temelj za nove pregovore te da je Rusija na to spremna, za razliku od Ukrajine. 

Ukrajina želi povratak svog teritorija, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine. Kijev traži i potpuno povlačenje ruske vojske. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini