Belgija

Istražuje se moguća umiješanost Rusije u europsku izbornu kampanju

| Autor: Hina
Alexander De Croo (Reuters)

Alexander De Croo (Reuters)


Belgijski tužitelji istražuju moguće miješanje Rusije u predstojeće izbore za Europski parlament nakon saznanja koja su primili od obavještajnih službi, rekao je u petak premijer Alexander De Croo.

Istražitelji, rekao je De Croo, otkrili su da ruske skupine guraju proruske kandidate kako bi oslabili potporu EU-a Ukrajini u borbi protiv ruske invazije pokrenute prije dvije godine.

"Cilj je da se za Europski parlament izabere što više proruskih kandidata i time osnaži proruska retorika u toj instituciji. Oslabljenja europska potpora Ukrajini služi Rusiji na bojnom polju", rekao je De Croo.

Dodao je da je istraga pokrenuta nakon što su češke vlasti otkrile da ruski agenti, aktivni u Bruxellesu, nastoje steći utjecaj i platiti zastupnicima da promiču prorusku agendu.

Iako je umiješanost Rusije u europske izbore uočena u Belgiji, Croo napominje da isplate gotovine nisu tako realizirane.

Zapad optužuje Rusiju da pokušava okrenuti javno mijenje tijekom izbornih kampanja, no Rusija to odlučno opovrgava.

Uoči europskih izbora u lipnju, stranke koje kritiziraju potporu EU-a Ukrajini uključuju francusko Nacionalno okupljanje, austrijsku Slobodarsku stranku i njemački AfD za koje se prognozira da će dobiti više glasova nego na izborima prije pet godina.

De Croo je rekao da je zatražio hitan sastanak Agencije EU-a za suradnju u pravosuđu (EuroJust). Također smatra da bi slučaj trebao kazneno goniti Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF).

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini