SUSRET U KREMLJU

"Pa mi o svemu isto mislimo!": Kusturica na sastanku kod Putina usporedio "ustaše i ukrajinske banderovce"

| Autor: Portal NoviList
(Reuters)

(Reuters)


Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je u Moskvi ugostio srpskog redatelja Emira Kusturicu.

Radio televizija Republike Srpske prenosi kako je Putin Kusturici rekao da je proces kraja kolonijalizma u svijetu bio neizbježan, iako Zapad za to krivi Rusiju. Rekao mu je i da se svijet mijenja i nanovo formatira, dok se nove sile i centri moći razvijaju tempom kakav povijest još nije vidjela.

“Događa se promjena, preformatiranje svijeta. Zato što se nove sile, novi centri svijeta razvijaju brzinom kakvu povijest vjerojatno nije vidjela, a ti su procesi neizbježni. Samo nitko na vlasti, u širem smislu te riječi, ne želi da se pomiri s tim i traži krivce”, dodao je.

Kusturica je tijekom razgovora s Putinom usporedio “hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce”, na što mu je Putin rekao da je takva usporedba – legitimna.

Reuters

“Vaše današnje ocjene, uključujući one o tragičnim događajima u Ukrajini i analogija s događajima u ?ugoslaviji u Drugom svjetskom ratu u potpunosti se poklapaju s mojim. Ono što se desilo u Srbiji i što se sad događa između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vrijeme – sve su to vrlo slične pojave”, rekao je Putin.

Kusturica mu je rekao da planira snimiti “ruski triptih” od tri filma po Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju, kao i da završi rad na “Lavru”, po romanu Evgenija Vodolazkina. Nakon toga, kaže, može završiti karijeru.

“Rano je da pričate o kraju karijere. Puno ste napravili, a čini mi se da ćete još najmanje toliko”, prenosi RTRS izjave s bizarnog sastanka u Kremlju.

Reuters

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum