odlučivat će se o novim gradonačelnicima i načelnicima općina

Lokalni izbori u BiH najavljeni za 6. listopada

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimila: Ana Križanec)

Ilustracija (Snimila: Ana Križanec)


Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini planirani za listopad bit će raspisani najkasnije do 9. svibnja, a sredstva za njihovu provedbu su osigurana, potvrdila je u srijedu predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je novinarima u Sarajevu kazala kako je odlukom Ministarstva financija BiH na račun SIP-a uplaćen iznos od sedam milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 3,58 milijuna eura, čime su osigurana ranije planirana sredstva za provedbu izbora.

BiH još nije dobila proračun za 2024. ,pa je država trenutačno na privremenom financiranju zbog čega je prijetila opasnost po financiranje izbora no ona je sada otklonjena. 

Hadžiabdić je ipak upozorila kako ranije predviđenih sedam milijuna KM neće biti dovoljno jer se listopadski izbori moraju organizirati po novima pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a ona predviđaju i uporabu novih tehnologija na ograničenom mjestu biračkih mjesta.

Za to bi trebalo nabaviti novu opremu poput skenera glasačkih listića i videonadzora, za što je potreban dodatni novac.

Nametnutim izmjena izbornog zakona protive se vlasti u Republici Srpskoj, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik zaprijetio je kako će, ne budu li one povučene, RS donijeti svoj izborni zakon i po njemu provesti listopadske izbore.

Predsjednica SIP-a sugerirala je kako to neće omesti provedbu zadaća koje ovo tijelo sada ima po važećem izbornom zakonu.

"Mi ćemo učiniti sve da 6. listopada birači izađu na izbore i da do tada bude sve spremno", kazala je Hadžiabdić.

Na listopadskim izborima birači bi trebali odlučivati o novim gradonačelnicima i načelnicima općina u BiH te o zastupnicima u gradskim i općinskim vijećima. Ti se izbori uobičajeno tretiraju i kao neka vrsta testa za stranke koje su na vlasti na državnoj i entitetskim razinama. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini