MOSKVA

Red do groba Navaljnog dug više stotina metara

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Grob Alekseja Navaljnog u Moskvi u nedjelju je prekriven cvijećem, a njegovi mu sunarodnjaci i dalje dolaze odati počast, dva tjedna prije predsjedničkih izbora na kojima se očekuje da će Vladimir Putin dobiti još jedan šestogodišnji mandat.

Red do groblja Borisovo u jugoistočnom dijelu ruskoga glavnog grada dugačak je nekoliko stotina metara. Sami ili u manjim grupama Rusi i pohode grob u koji je Navaljni pokopan u petak te ga kite vijencima i cvijećem.

Francuska agencija AFP piše da je u odnosu na protekle dane ondje manje policije.

Osim zbog "tuge", "boli" ili "bijesa", mnogi Moskovljani na grob stižu da bi "iskazali privrženost i ljubav" bivšemu žestokom Putinovom protivniku koji je prije dva tjedna umro u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Karpu, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve gdje je služio 19-godišnju kaznu zbog "ekstremizma". 

Iskazivanje počasti Putinovu kritičaru događa se samo dva tjedna prije održavanja predsjedničkih izbora (15. - 17. ožujka) na kojima bi Vladimir Putin trebao pobijediti.

Bude li izabran, aktualni ruski predsjednik na vlasti će biti najmanje do 2030., tri desetljeća nakon što je došao u Kremlj gdje je tada zamijenio bolešću oslabljenog Borisa Jeljcina.

Navaljniju je onemogućeno sudjelovanje u prethodnim izborima godine 2018. 

No obični Rusi koji posljednjih dana dolaze odati počast Navljnome kažu da masovnost na njegovu grobu vide kao "izbor naroda" i da im se čini "kao da su glasali", piše AFP. 

Arhitektica Anastasia (33) kaže da "njegovi ciljevi neće umrijeti, nego će nastaviti živjeti".

Jednako misli i 25-godišnja Olga, grafička dizajnerica koja je kazala da joj je "bilo teško kad je prvi dan stigla na grob", no kad je shvatila koliko se ondje ljudi okuplja "pojavila se određena snaga".

"Teško je, ali osjećam kao da sam se ponovno rodila", kaže ona te obećava da "neće odustati, kao što je to Aleksej tražio".

No ruske su vlasti u međuvremenu ubrzale represiju protiv glasova disidenata u kontekstu sukoba u Ukrajini, a stotine tisuća Rusa pobjegle su u inozemstvo.

Ruski predsjednik još uvijek nije komentirao smrt najžešćeg kritičara Kremlja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater