žestoke reakcije

Njemački časnici dogovarali napad na Krimski most? Rusi objavili snimku koja teško sramoti Berlin

| Autor: Novi list
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Novu pomutnju u odnosima Rusije i Zapada izazvala je propagandistica Vladimira Putina i voditeljica na Russian Today, koja je na svojem Telegram kanalu objavila 38-minutnu audio snimku navodnog razgovora njemačkih časnika o ratu u Ukrajini. U njoj sudionici razgovora razgovaraju o tome kako da napadnu Krimski most, koji povezuju Rusiju s anektiranim ukrajinskim poluotokom.

Na snimci se čuje i rasprava o mogućoj isporuci Kijevu njemačkih krstarećih projektila Taurus, čiji je domet čak 500 kilometara i s kojima bi Ukrajinci mogli gađati ciljeve duboko unutar ruskog teritorija. Slanje tih projektila, njemački kancelar Olaf Scholz dosad je javno odlučno odbijao. Na snimci se čuje i razgovor o mogućim vojnim ciljevima i obuci ukrajinskih vojnika.

The Guardian piše kako je Scholz obećao potpunu istragu o snimci koja kruži ruskim društvenom medijima. Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane potvrdio je za AFP kako vjeruje da je razgovor u odjelu zračnih snaga "presretnut".

"Trenutno ne možemo sa sigurnošću reći jesu li napravljene promjene u snimljenoj ili transkribiranoj verziji koja kruži društvenim medijima", rekao je.

Scholz traži istragu

Scholz je, govoreći tijekom posjeta Rimu, nazvao potencijalno curenje "vrlo ozbiljnim" i rekao da se "sada to sve vrlo pažljivo i intenzivno razjašnjava". Rusko veleposlanstvo u Berlinu dosad nije odgovorilo na zahtjev da komentira navode o mogućem špijuniranju, dok je glasnogovornik ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova javno zatražio "objašnjenje od Njemačke".

Njemačka mreža ARD curenje informacija opisuje kao "katastrofu za njemačke tajne službe", dok Der Spiegel navodi kako je videokonferencija s koje potiče razgovor održana na platformi WebEx, a ne na tajnoj internoj vojnoj mreži.

"Ako se ova priča pokaže istinitom, to bi bio vrlo problematičan događaj", rekao je političar stranke Zelenih Konstantin von Notz.

Smrt fašistima

Reakcije iz Rusije su, međutim, prilično žestoke. Lavrov je dao izjavu kako snimka pokazuje da Ukrajina i njeni saveznici "ne žele promijeniti svoj kurs i žele Rusiji nanijeti poraz na bojnom polju". Ministarstvo od Njemačke traži trenutno objašnjenje.

"Pokušaji izbjegavanja odgovora na pitanja smatrat će se priznanjem krivnje", dodaje se.

Puno oštriji bio je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

"Naši vjekovni rivali – Nijemci – ponovno su se pretvorili u naše zaklete neprijatelje. Smrt fašistima", napisao je Medvedev.

Očita namjera Moskve

Predsjednica odbora za obranu njemačkog paralenta Marie-Agnes Strack-Zimmermann, drži, pak, kako je namjera Moskve očita.

"Scholz je ovim putem upozoren da ne šalje Tauruse Ukrajini. Hitno moramo povećati našu sigurnost i protuobavještajne poslove, jer smo očito ranjivi u ovom području", rekla je.

Roderich Kiesewetter, iz njemačkih oporbenih konzervativaca, upozorio je da bi mogle procuriti i daljnje snimke, rekavši za list Handelsblatt da izvještaje smatra autentičnima.

"Rusija naravno pokazuje koliko se intenzivno koristi špijunažom i sabotažom kao dijelom hibridnog rata. Za očekivati ??je da je mnogo više toga presretnuto kako bi se utjecalo na odluke, diskreditiralo i manipuliralo ljudima."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater