RUSKI OPORBENI POLITIČAR

Navaljni će danas biti pokopan u Moskvi uz stroge mjere sigurnosti

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni bit će pokopan u Moskvi kasnije u petak usred strogih mjera sigurnosti i straha od policijske akcije dva tjedna nakon što je iznenada umro u dobi od 47 godina u arktičkoj kaznenoj koloniji.

Navaljnijevi suradnici - koji su obećali da će uživo prenositi događaje na internetu - optužili su predsjednika Vladimira Putina da ga je ubio jer ruski čelnik navodno nije mogao tolerirati pomisao da Navaljni bude oslobođen u potencijalnoj razmjeni zarobljenika.

Nisu objavili dokaze koji bi potkrijepili tu optužbu, ali su obećali otkriti kako ga je i tko ubio.

Kremlj je zanijekao umiješanost države u njegovu smrt i rekao da ne zna ni za kakav sporazum o oslobađanju Navaljnog. U njegovoj smrtovnici - prema suradnicima - stoji da je umro prirodnom smrću.

Navaljni, bivši odvjetnik, bio je najodlučniji kritičar Putina otkako je ruski čelnik došao na vlast krajem 1999., organizirajući ulične prosvjede i objavljujući istraživanja o navodnoj korupciji pripadnika vladajuće elite.

Ali zbog niza kaznenih prijava za prijevaru i ekstremizam - za koje je Navaljni rekao da su politički motivirani - dobio je zatvorske kazne od preko 30 godina, a većina njegovih pristaša je pobjegla iz zemlje ili je u zatvoru.

Navaljni je odlučio vratiti se u Rusiju iz Njemačke 2021. nakon što je liječen od, kako su zapadni liječnici rekli, trovanja nervnim agensom, no odmah je priveden.

Putin, koji kontrolira sve poluge države i za kojeg se očekuje da će za dva tjedna biti reizabran za još jedan šestogodišnji mandat, još nije komentirao smrt Navaljnog i godinama ga je izbjegavao spomenuti po imenu.

Premda je Navaljni dobro poznat Zapadu, ruska državna televizija također ga godinama nije spominjala, a kada je i jest, bilo je to kratko i u negativnom svjetlu.

Služba za Navaljnog trebala bi se održati u 14 sati po lokalnom vremenu u crkvi ikone Majke Božje u moskovskoj četvrti Marjino, gdje je Navaljni nekada živio.

Zatim bi trebao biti pokopan na Borisovskom groblju oko 2,5 km dalje, na drugoj strani rijeke Moskve dva sata kasnije.

Navaljnijevi saveznici, koji su izvan Rusije i koje su vlasti označile kao ekstremiste koje podržava SAD, pozvali su ljude koji mu žele odati posljednju počast, ali ne mogu prisustvovati njegovoj pogrebnoj službi, da umjesto toga odu do određenih znamenitosti u svojim gradovima u petak navečer u 19 sati po lokalnom vremenu. Kremlj je odbacio te izjave kao provokativne i upozorio da će policija poštovati ??zakon.

Sudeći po prethodnim okupljanjima pristaša Navaljnog, velika prisutnost policije je vjerojatna i vlasti će suzbiti sve što smatraju da nalikuje političkim demonstracijama prema zakonima o prosvjedima.

Navaljnijeva supruga Julija, s kojom je imao dvoje djece, rekla je da nije sigurna hoće li sam sprovod proteći mirno ili će policija uhititi sudionike. Ona nije u Rusiji.

Očekuje se da će Navaljnijeva majka Ljudmila (69) doći na njegov sprovod. Ne zna se kome će još biti dopušten ulazak u crkvu na službu.

Uoči sprovoda, njegovi saveznici optužili su vlasti da blokiraju njihove planove za održavanje veće civilne komemoracije i rekli da su nepoznate osobe čak uspjele spriječiti njihove pokušaje da unajme mrtvačka kola.

Kremlj je rekao da nema nikakve veze s organizacijom pogreba Navaljnog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum