GODIŠNJE IZVJEŠĆE

Europski parlament poziva na ubrzanje proširenja EU-a : "Moramo spriječiti Putina, sigurnost je ugrožena"

| Autor: Hina
Ilustracija (Foto: Reuters)

Ilustracija (Foto: Reuters)


Europska unija mora provesti institucionalne reforme i ubrzati proces proširenja, pozvali su eurozastupnici u usvojenim izvješćima o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, priopćio je u srijedu Europski parlament.

Europski parlament usvojio je godišnje izvješće za 2023. godinu o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike te izvješće o provedbi zajedničke sigurnosne i obrambene politike u kojima se upozorava da nove geopolitičke okolnosti i ratovi u blizini “ugrožavaju sigurnost Europske unije”.

Eurozastupnici smatraju da je potrebno ubrzati proces proširenja Unije, provesti institucionalne reforme, reformirati proces donošenja odluka u Uniji, kao i da EU mora biti ustrajna u potpori Ukrajini i nastaviti joj vojno pomagati do kraja rata.

Izvjestitelj iz redova pučana, Nijemac David McAllister, čije je izvješće usvojeno s 338 glasova za, 86 protiv i 122 suzdržanih, rekao je da EU mora još puno raditi ako želi postati “ozbiljan i neovisan geopolitički igrač”.

“Moramo kombinirati revitaliziranu politiku proširenja s institucionalnim reformama, imati bližu suradnju s multilateralnim organizacijama i ojačati bilateralna partnerstva. Usvojeni tekst trebao bi poslužiti kao smjernica za prioritete iduće Europske Komisije i Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku”, rekao je McAllister.

Hrvatska eurozastupnica i potpredsjednica AFET-a Željana Zovko (HDZ/EPP) pozdravlja što se u izvješću poziva na razvijanje preventivne demokracije. Bila je izvjestiteljica Europskog parlamenta za preporuku o ulozi preventivne diplomacije Europske unije u rješavanju zamrznutih sukoba diljem svijeta i smatra je “proaktivnim vanjskopolitičkim alatom” kako bi se sukobi primarno prevenirali, umjesto gasili.

Parlament u izvješću ističe da su “vojna pobjeda Ukrajine i buduća integracija te zemlje u EU i NATO nužne za osiguranje europske sigurnosti, stabilnosti i održivog mira”.

“Da bismo imali trajnu sigurnost u Europi i u svijetu, ruskog agresora treba spriječiti da pobjedi u Ukrajini. (…) EU također mora osigurati dovoljno sredstava za našu kolektivnu sigurnost i obranu, istovremeno osiguravajući uspostavljanje potrebnih institucionalnih okvira za učinkovito rješavanje kriza u blizini”, rekao je izvjestitelj iz redova socijaldemokrata Sven Mikser čije je izvješće o sigurnosnoj i obrambenoj politici usvojeno s 350 glasova za, 91 protiv i 96 suzdržanih.

Hrvatski eurozastupnik, socijaldemokrat Tonino Picula rekao je na raspravi uoči glasanja da zajednička vanjska i sigurnosna politika ne smiju ostati najslabije karike Unije, kao i da su potrebne institucionalne reforme, ali da se “moraju temeljiti na jasnoj procjeni europskih potreba, a ne koristiti kao alat političke moći”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum