RISHI SUNAK

Britanski premijer: "Treba zaplijeniti rusku imovinu. Tu su stotine milijardi"

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Zapad bi trebao odvažnije konfiscirati rusku imovinu zamrznutu nakon invazije Rusije na Ukrajinu 2022., rekao je britanski premijer Rishi Sunak u nedjelju.

Sunak je u članku Sunday Timesa povodom dvije godine od početka sukoba izjavio da Ukrajina i dalje treba više dalekometnog oružja, bespilotnih letjelica i streljiva i druge pomoći.

“Moramo smjelije pristupiti udaru na rusko ratno gospodarstvo. Moramo i odvažnije plijeniti stotine milijardi zamrznute ruske imovine”, rekao je.

Prošli mjesec britanski ministar investicija Dominic Johnson sastao se sa zamjenikom američkog ministra financija Wallyjem Adeyemom radi razgovora o zapljeni zamrznute ruske imovine, naglašavajući pritom da to treba provesti u skladu s međunarodnim pravom.

Europska unija, SAD, Japan i Kanada zamrznule su oko 300 milijardi dolara imovine ruske središnje banke 2022. godine kad je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Zemlje G7 razmatraju zapljenu imovine kao način da Rusija plati štetu prouzročenu njenom invazijom na Ukrajinu.

Sunak je također pozvao SAD da nastavi pružati financijsku i vojnu potporu Ukrajini.

“Nikad ne bismo smjeli podcijeniti ono što je Amerika dosad učinila za Ukrajinu i za euroatlantsku sigurnost. Pozivam ih da nastave s tom potporom, a uvjeren sam da hoće”, piše u članku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini