rusija

Tijelo Alekseja Navaljnog vraćeno njegovoj majci

| Autor: Portal Glas Istre
(Reuters)

(Reuters)


Tijelo vodećeg ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog vraćeno je njegovoj majci, rekla je njegova glasnogovornica, javlja BBC.

U objavi na platformi X, negdašnjem Twitteru, Kira Yarmysh zahvalila je svima koji su zahtijevali da vlasti predaju njegove ostatke. Još se ne zna kad će biti sprovod.

Navaljnijevoj majci Ljudmili navodno je rečeno da pristane na “tajni” pokop. Ako bi odbila, bio bi pokopan u zatvorskoj koloniji u kojoj je i umro.

Prošli tjedan provela je u gradu blizu zatvora u kojem je umro, pokušavajući najprije potvrditi lokaciju njegovog tijela, a zatim zahtijevajući da joj ga vrate.

Što piše u smrtovnici?

Nakon što je potpisala smrtovnicu u kojoj je pisalo da je umro prirodnom smrću, dobila je tri sata da pristane na “tajni” sprovod za svog sina.

Ako se ne složi, on će biti pokopan u krugu zatvora u kojem je umro, rečeno je njegovoj majci.

Međutim, Ljudmila je očito odbila pregovarati s vlastima.  Yarmysh je rekla da planovi za pogreb još nisu jasni.

“Ne znamo hoće li se vlasti miješati u to da se to provede na način na koji obitelj želi i kako Aleksej zaslužuje”, rekla je.

Ranije u subotu, Navaljnijeva udovica, Julija Navalnaja, optužila je Vladimira Putina da drži tijelo njenog pokojnog supruga “taocem” i zatražila njegovo oslobađanje bez uvjeta.

“Dajte nam tijelo mog muža”, zahtijevala je u video obraćanju.

“Mučili ste ga živog, a sada ga nastavljate mučiti mrtvog. Rugate se ostacima mrtvih.”

Putin ga već pokušao ubiti

Ponovno je optužila ruskog predsjednika da stoji iza smrti njezinog supruga.

Kremlj je odbacio optužbe, nazivajući zapadnu reakciju na smrt “histeričnom”.

Navalni je umro 16. veljače u ruskom zatvoru unutar Arktičkog kruga.

Detalji o tome što mu se dogodilo ostaju rijetki. Njegov tim je službenicima sigurnosti ponudio 20.000 eura nagrade i pomoć pri napuštanju Rusije u zamjenu za informacije o njegovoj smrti u zatvoru.

Godinama je bio najistaknutiji kritičar ruskog čelnika.

U kolovozu 2020. Navaljnija je nervnim agentom Novičok otrovao tim ubojica iz ruskih tajnih službi

Zrakoplovom je prebačen u Njemačku, tamo se oporavio prije nego što se u siječnju 2021. vratio u Rusiju, gdje je bio zatvoren.

Pokušaji komemoracije njegove smrti naišli su na oštru reakciju ruskih vlasti, s uklanjanjem improviziranih spomenika i stotinama uhićenih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter