JAKOV MILATOVIĆ

Crnogorski predsjednik podnio ostavku na sve dužnosti u stranci, razočaran je

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović podnio je subotu ostavku na sve dužnosti u stranci Pokret Europa sad (PES).

Milatović, koji je obnašao dužnost zamjenika predsjednika stranke, objasnio je u objavi na platformi X da ostavku podnosi zato što je dosadašnji način rada PES-a suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu prilikom osnivanja stranke.

“Prilikom osnivanja Pokreta Europa sad građanima smo obećali transparentnost u radu, racionalan i argumentiran dijalog o politikama koje su inkluzivne i održive.

Istovremeno, obećali smo da će kompetencije i osobni integritet predstavljati odlučujuće čimbenike pri zapošljavanju i napredovanju.

Također, obećali smo drugačiju političku kulturu utemeljenu na uvažavanju različitosti i afirmiranju europskih vrijednosti”, napisao je Milatović.

Istaknuo je da je PES bio i ostat će važan dio njega jer su “zajedno ispisivali povijest demokratskih promjena u zemlji”.

“Kao i do sada, isključivo vođen interesima građana, kao predsjednik Crne Gore sve svoje kapacitete usmjerit ću ka realizaciji ključnih državnih prioriteta”, naveo je Milatović.

Višemjesečni tinjajući sukob

Njegova odluka kulminacija je višemjesečnog tinjajućeg sukoba s premijerom Milojkom Spajićem, koji je i čelnik PES-a.

Milatović i Spajić bili su ministri u vladi Zdravka Krivokapića, prvoj nakon što je oporba nakon 30 godina, 2020. godine porazila Demokratsku stranku socijalista Mila Đukanovića.

Nakon što je u veljači 2022. godine Krivokapićeva vlada izgubila povjerenja zastupnika, Spajić i Milatović osnivaju populistički Pokret Europa sad, koji nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2023. godine postaje najjača politička stranka u Crnoj Gori.

Milatović je u travnju prošle godine premoćno pobijedio Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima, a Spajić je u lipnju na parlamentarnim izborima s PES-om osvojio najviše zastupničkih mandata i krajem lipnja postao crnogorski premijer.

Posljednjih godinu Milatović je javno kritizirao pojedine Spajićeve odluke, a posebice je bio primjetan njihov sukob kada je Spajić, tada još uvijek mandatar, pokušao sastaviti vladu s manjinskim strankama, dok je dio PES-a blizak Milatoviću inzistirao na postizbornoj koaliciji s prosrpskom desnicom.

PES: Milatović odavno opstruira rad vlade

Pokret Europa sad priopćio je nakon što je Milatović podnio ostavku na sve dužnosti u stranci da je odavno vidljiva njegova namjera da opstruira rad crnogorske vlade.

S druge strane oporbena Demokratska stranka socijalista (DPS) tvrdi da Milatovićeva ostavka nije iznenađenje jer je okončao svoju misiju u PES-u te da sad ima novu.

“Nema iznenađenja. Očekivan scenarij. Milatović je svoju glavnu obvezu u PES-u ostvario kad je izlobirao da prosrpski Demokratski front uđe u vlast i da Andrija Mandić postane predsjednik parlamenta. Tu je okončao svoju misiju u PES-u. I sad ima novu”, napisao je Andrija Nikolić iz DPS-a na mreži X.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of