nevjerojatno

Čistačica pojela ostatak sendviča od euro i pol - pa dobila otkaz

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Gabriela Rodriguez iz Ekvadora dvije je godine čistila urede elitne odvjetničke tvrtke Devonshires Solicitors. Sindikat United Voices of the World (UVW), koji okuplja radnike migrante, tvrdi da je otpuštena neposredno prije Božića 2023. nakon što je tvrtka Total Clean u kojoj je Rodriguez radila kao čistačica primio pritužbu od Devonshires Solicitors da se ostaci sendviča ne vraćaju, prenosi Dnevnik.hr.

Sindikat je potvrdio da je Rodriguez pojela sendvič od tune koji košta nešto više od 1,50 eura za koji je mislila da će biti bačen nakon sastanka odvjetnika. O slučaju je prva izvijestila web stranica za pravne poslove RollOnFriday.

Čistačica je zatim otpuštena jer je uzela "vlasništvo klijenta bez ovlaštenja ili razumnog opravdanja", piše The Guardian. U pokušaju da Rodriguez vrate na posao, deseci članova UVW-a, uključujući čistačice, radnike u pravnom sektoru i ugostiteljske radnike, prosvjedovali su ispred ureda Devonshiresa na Valentinovo noseći 100 konzervi tune, 300 ručno zamotanih sendviča, nekoliko balona s helijem u obliku srca, i ljubavna pisma za Rodriguez.

"Čistačice se rutinski otpuštaju zbog trivijalnih i, tvrdimo, diskriminirajućih razloga poput ovog svaki dan diljem zemlje. Mnoge opisuju osjećaj da ih tretiraju 'kao prljavštinu koju čiste', a Gabriela je jedna od njih. Podići ćemo svoj glas i ujediniti se u borbi protiv svakog poslodavca, čak i velikih moćnih tvrtki poput Devonshires Solicitors", rekao je glavni tajnik UVW-a Petros Elia.

"I samo zato što čistimo njihovu prljavštinu, ne znači da nas mogu tretirati kao prljavštinu. Zahtijevamo poštovanje, dostojanstvo i jednakost, bez obzira na jezik kojim govorimo, zemlju porijekla ili boju kože. I Total Clean i Devonshires odvjetnike vodimo pred sud. Za Total Clean tužbe se odnose na nepravedno otpuštanje i izravnu rasnu diskriminaciju. Za Devonshires Solicitors tužbe se odnose na izravnu i/ili neizravnu rasnu diskriminaciju", objasnio je.

UVW naglašava da je otkaz Rodriguez bio čin diskriminacije jer, tvrde, da nije bila Latinoamerikanka s ograničenim engleskim, Devonshires se ne bi žalio na nju.

"Iako obično ne bismo komentirali pitanja osoblja, željeli bismo se pozabaviti pogrešnim i netočnim informacijama koje navodi naša bivša zaposlenica. Važno nam je da održimo integritet naše radne snage i usluga osiguravajući da se na odgovarajući način nosimo sa svim radnjama koje potkopavaju naporan rad i ugled našeg nevjerojatnog tima koji se ponaša besprijekorno. Svi poduzeti koraci bili su u skladu s britanskim zakonom o zapošljavanju nakon odgovarajućeg istražnog i disciplinskog postupka. Nećemo dalje komentirati tu stvar", rekao je glasnogovornik Total Cleana Guardianu.

"Devonshires nije podnio službenu žalbu protiv Gabriele i izričito je rekao Total Cleanu da ne poduzima ništa protiv nje. Total Clean proveo je vlastitu istragu i odluka o otkazu Gabrieli donesena je bez ikakvog doprinosa ili utjecaja Devonshiresa", rekao je glasnovgovornik Devonshires Solicitors te dodali da su tvrtki za čišćenje jasno dali do znanja da se neće buniti da Gabirela radi u njihovim prostorijama, kao što se nikada i nisu bunili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater