in memoriam

Preminuo srbijanski novinar Petar Luković

| Autor: Hina
S Borisom Dežulovićem 2004. godine (Snimio Boris Pavelić)

S Borisom Dežulovićem 2004. godine (Snimio Boris Pavelić)


Srbijanski novinar i jedan od najznačajnijih autora u medijima s prostora bivše Jugoslavije Petar Luković preminuo je u ponedjeljak u Beogradu u 74. godini poslije duge i teške bolesti, priopćila je obitelj.

Važio je za jednog od najboljih medijskih autora u regiji i poslijeratni kritičar situacije u zemljama nastalim raspadom SFR Jugoslavije.

Luković je rođen 21. siječnja 1951. godine u Kraljevu, gimnaziju i strojarski fakultet završio je Beogradu, a novinarsku karijeru je započeo 1976. kao novinar dvotjednika "Duge”.

Pisao je za mnoge novine i časopise u regiji poput „Džuboksa”, „Mladosti”, „Poleta”, „Nedelja”, „Nedjeljna Dalmacija”, „Politike”, „Oslobođenja”, „Naše Borbe” „Vjesnika”, „Rok 82” i „Rok”.

Karijeru muzičkog kritičara okrunio je knjigom "Bolja prošlost - Prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940-1989", koju je objavio 1989. 

Bio je glavni i odgovorni urednik portala „E-novine”, pisao je i za  radio je za beogradski tjednik „Vreme”, gde je u jednom razdoblju bio i zamjenik glavnog urednika.

Za hrvatski satirični tjednik „Feral Tribune” pisao je od osnivanja 1984., a surađivao je s časopisima „Reporter” iz Beograda, „Dani” iz Sarajeva i „Mladina” iz Ljubljane.

Bio je glavni urednik časopisa „X Zabava”, a smrt ga je zatekla na mjestu glavnog urednika portala XXZ magazin.

Objavio je i tri knjige: „Bolja prošlost“, „Ćorava Kutija“ i „Godine raspada – hronika srpske propasti“.

Nagradu „Dragiša Kašiković” je dobio 1994., a nagradu dnevnika "Danas" „Staša Marinković” 2001.

Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010. godine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of