premješten iz kaznene kolonije

Navaljni nestao iz zatvora

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni premješten je iz kaznene kolonije IK-6 u regiji Vladimir, istočno od Moskve, a njegovo trenutačno boravište nije poznato, rekli su u ponedjeljak njegovi pristaše i saveznici.

Suradnici Alekseja Navaljnog već se neko vrijeme pripremaju za njegov mogući premještaj u koloniju sa strožim režimom, nakon što je u kolovozu osuđen na dodatnih 19 godina zatvora.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš kazala je da je osoblje kaznene kolonije IK-6 u gradu Melehovu obavijestilo njegova odvjetnika da oporbeni vođa više nije među zatvorenicima.

Na društvenoj platformi X napisala je da "odbijaju kazati kamo su ga odveli". Sam proces premještaja zatvorenika željeznicom preko golemoga ruskog teritorija može potrajati tjednima, a u međuvremenu rodbina i obitelj ne mogu dobiti informacije o tomu gdje se osoba nalazi i u kakvu je stanju sve dok ne stigne na odredište.

Od prošlog utorka odvjetnici ne uspijevaju stupiti u kontakt s Aleksejem Navaljnijem.

Njegova suradnica Ljubov Sobol Reutersu je prošli tjedan rekla kako njegovi pristaše strahuju da će biti premješten u novu zatvorsku koloniju i da je 'tajming' povezan s početkom predsjedničke izborne kampanje u kojoj će Vladimir Putin zatražiti još jedan šestogodišnji mandat.

"Oni se toliko boje Navaljnija, čovjeka koji je u zatvoru, čovjeka kojemu je limitirano pravo na dopisivanje, koji ne smije vidjeti članove svoje obitelji i tako dalje, da su ga odlučili ukloniti što dalje od vanjskog svijeta u trenutku kada Putin kani ići po još jedan mandat da, ne daj Bože, ne bi dao neku izjavu", rekla je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini