Sahar Baruch

Potvrđena smrt izraelskog taoca nakon neuspjelog napada

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Izraelac otet u Gazi 7. listopada "ubijen je", potvrdili su u subotu njegov kibuc i udruga obitelji dan nakon što je palestinski islamistički pokret Hamas, odgovoran za otmicu, izvijestio da je poginuo pri neuspjelom pokušaju izraelske vojske da ga oslobodi.

"S velikom tugom i slomljenog srca objavljujemo da je Sahar Baruch (25 godina) ubijen", objavili su u priopćenju Forum obitelji talaca i kibuc Beeri.

To selo na jugu Izraela, nekoliko kilometara udaljeno od Pojasa Gaze, bilo je poprište jednog od najgorih pokolja počinjenog na izraelskom tlu s 80 ubijenih od 1120 stanovnika u napadu koji je izvela skupina Hamasa.

Teroristi Hamasa oteli su Sahara Barucha iz njegova doma i odveli u Gazu te ondje ubili", navodi se u priopćenju i dodaje da je Saharov brat Idan također ubijen 7. listopada. 

Izraelska vojska priznala je u petak neuspjeh operacije oslobađanja taoca u kojoj su dva njegova vojnika teško ranjena. 

"Nijedan talac nije spašen", objavila je vojska ne navodeći podatke o sudbini drugih taoca, ali je dodala da su "Brojni teroristi koji su sudjelovali u otmici i čuvanju taoca ubijeni".

Oružano krilo Hamasa objavilo je u petak da je odbijen pokušaj izraelskih specijalnih snaga da oslobode taoce u Pojasu Gaze, pri čemu je poginuo zarobljeni izraelski vojnik Sahar Baruch (25).

Na Telegramu Brigada Al Kasam, vojnog krila Hamasa, navodi se da su njihovi borci otkrili postrojbu izraelskih specijalnih snaga u pokušaju spašavanja i napali je, ubivši i ranivši nekoliko vojnika. 

Izraelska vojska je krajem listopada oslobodila zarobljenog vojnika u Gazi i vodi ofenzivu u Gazi koja ima za cilj i vratiti 138 taoca koliko je ostalo u rukama Hamasa nakon razmjene 105 taoca za 240 palestinskih zatvorenika puštenih iz izraelskih kaznionica tijekom sedmodnevnog prekida vatre.

U odgovoru na napad 7. listopada kojim je Hamas divljački usmrtio 1200 ljudi u Izraelu i uzeo za taoce oko 240 ljudi, Izrael provodi operaciju masovnog bombardiranja kako bi "izbrisao Hamas" koji i Izrael i SAD i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom. U dva mjeseca rata ubijeno je više do 17.000 Palestinaca, većinom žena, djece i mladih ljudi, prema podacima Hamasova ministarstva zdravstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater