zabrana paljenja vatre

Australija suočena s toplinskim valom dok rizik od šumskih požara raste

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Jugoistok Australije u subotu se našao na udaru toplinskog vala koji je povećao rizik od šumskih požara i natjerao vlasti da zabrane paljenje vatre u velikim dijelovima države Novi Južni Wales.

Nacionalna meteorološka služba predvidjela je maksimalnu temperaturu u Sydneyu, najnaseljenijem gradu Australije, od 40 stupnjeva Celzija, gotovo 15 stupnjeva iznad prosječne najviše temperature za prosinac u gradu.

Na Observatory Hillu u središtu Sydneya, glavnog grada Novog Južnog Walesa, temperatura je u 13 sati u subotu bila 38,9 stupnjeva, prema podacima meteorološke službe.

Premijer Anthony Albanese rekao je u Sydneyju da je "vrijeme je da se brinemo jedni o drugima i ostanemo sigurni". "Danas u Sydneyu, i u drugim dijelovima istočne obale, to je podsjetnik da klimatske promjene nisu šala", rekao je Albanese.

Vrućina povećava rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara tijekom australskog ljeta od prosinca do veljače zbog vremenskog fenomena El Nina, obično povezanog s ekstremima kao što su šumski požari, ciklone i suše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom