premijer u dubaiju

Plenković: Od teme klimatskih promjena nitko ne može pobjeći pa i da želi

| Autor: Hina
(Snimio Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell)

(Snimio Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell)


Hrvatska stoji relativno dobro po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije, a od teme klimatskih promjena nitko "ne može i neće" pobjeći, rekao je u petak premijer Andrej Plenković na skupu COP28 u Dubaiju. 

Premijer je rekao kako osim Opće skupštine Ujedinjenih naroda ne postoji niti jedan drugi globalni događaj na kojem se skupljaju svjetski lideri, što znači da "postoji politička volja i privrženost da se svi zajedno angažirano bavimo temama klimatskih promjena kao temom od koje nitko neće i ne može pobjeći, pa i da želi". 

Plenković je u petak sudjelovao na panelu o adaptaciji na klimatske promjene i zelenu tranziciju na kojem je izdvojio hrvatski turistički sektor. 

Hrvatska je 18. svjetska destinacija u pogledu dolazaka - 20 milijuna posjetitelja godišnje, istovremeno je 12. na svijetu po ispunjenju globalnih ciljeva održivosti Ujedinjenih naroda, a novim zakonom o turizmu, s investicijama i odgovornošću lokalne zajednice, želi omogućiti rast gospodarstva paralelan s očuvanjem okoliša i sprječavanja klimatskih promjena, rekao je premijer. 

Ključ ovogodišnjeg skupa u Dubaiju, 28. COP-a po redu, ubrzanje je tranzicije s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije te stvaranje situacije u kojoj svaka investicija u takve zelene tehnologije osigurava daljnji gospodarski rast, paralelno smanjujući globalne emisije štetnih plinova koje stvaraju jednu "od najvećih kriza s kojim je čovječanstvo suočeno", nastavio je premijer. 

Kazao je kako Hrvatska po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije "stoji relativno dobro", no "mora učiniti još napora". Peta je u Europskoj uniji po zelenoj proizvodnji struje, a osma po ukupnoj potrošnji iz obnovljivih izvora. 

Plenković će svoj govor na COP-u održati u subotu, a pošto je riječ o jednom od najvećih političkih okupljanja na svijetu, očekuje se i da će održati niz bilateralnih sastanaka. 

Na skupu u Emiratima po prvi puta će se govoriti o dosadašnjem napretku svijeta u postizanju zacrtanih ciljeva iz Pariza iz 2015. godine. U francuskoj prijestolnici odlučeno je ograničiti globalno zagrijavanje na ispod dva Celzijeva stupnja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini