virus se može prenijeti na domaću perad

U susjedstvo stigao novi val ptičje gripe

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Matija Topolovec/Pixsell)

Ilustracija (Snimio Matija Topolovec/Pixsell)


U Mađarskoj je do sada izbrojano oko 10.000 uginulih ždralova, a u Srbiji se ptičja gripa pojavila na mjestima koje te ptice koriste za odmor pri preletu k jugu.

Čuvari zaštićenog područja Specijalnog rezervata Slano Kopovo kod Novog Bečeja našli su više od 70 uginulih ždralova, koji su pokopani sukladno propisanim standardima zoohigijene, ali je upozoreno na veliku opasnost da se virus prenese na domaću perad, uz preporuku građanima da ne ulaze u zaštićeno područje.

Beogradski mediji prenose danas apel stručnjaka da nadležne službe izvijeste ukoliko im ždralovi slete na imanja ili ih vide u naseljima, u nemogućnosti da polete, što je uobičajeno prvi znak da su zaraženi.

Prema izvješću RTS-a, do sada je na lokalitetima u Banatu, uz rijeku Tisu, u Kapetanskom ritu, okolici Čoke, Slanom Kopovu i Rusandi, nađeno oko 500 uginulih ždralova.

U ovakvim situacijama ugroženi su i odgajivači domaće peradi, kojima je upućen apel za dodatnu pozornost i zaštitu svojih jata.

Predstavnici odbora za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) zatražili su prošlog tjedna na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković veću informiranost i obeštećenje poljoprivrednika zbog ptičje gripe, upozorivši kako se zaraza ozbiljno širi u brojnim državama članicama EU-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater