SAN ANTONIO

Američki vojnik Travis King stigao u Teksas - CNN

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Američki vojnik Travis King sletio je u američku bazu u Teksasu u četvrtak nakon što je protjeran iz Sjeverne Koreje u koju je ilegalno ušao iz Južne Koreje prije dva mjeseca, objavio je CNN. 

King je stigao američkim vojnim letom u Kelly Field u zajedničku bazu San Antonio-Fort Sam Houston, objavio je CNN pozivajući se na dužnosnika američkog ministarstva obrane.

King bi trebao ići na liječnički pregled u Brooke Army Medical Center, bolnicu u bazi. Košarkaškoj zvijezdi Brittney Griner u istoj je bolnici pružena medicinska njega u prosincu nakon što je u razmjeni zatvorenika s Rusijom okončano njezinih 10 mjeseci provedenih u ruskom pritvoru.

Američka vlada najavila je da će 23-godišnji King po povratku prvo proći evaluaciju, a potom proces reintegracije kako bi se mogao ponovno ujediniti sa svojom obitelji. King je ušao u Sjevernu Koreju 18. srpnja dok je bio u obilasku strogo čuvane demilitarizirane zone (DMZ) između dviju Koreja. Sjeverna Koreja ga je odmah pritvorila. 

Nije poznato hoće li se King suočiti sa disciplinskim postupkom američke vojske koja je pažljivo postupala s njegovim slučajem. Vojska ga nije nazivala dezerterom unatoč tome što je neovlašteno prešao granicu dok je bio u aktivnoj službi, a čini se da je Sjeverna Koreja tretirala njegov slučaj kao slučaj ilegalne imigracije.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je da je King rekao Pjongjangu da je ilegalno ušao u Sjevernu Koreju jer je "razočaran nejednakostima u američkom društvu".

Švedska vlada, koja zastupa interese SAD-a u Sjevernoj Koreji jer Washington ondje nije diplomatski prisutan, preuzela je Kinga u Sjevernoj Koreji i odvela ga u Kinu.

State Department je objavio da se američki veleposlanik u Pekingu Nicholas Burns susreo s Kingom u Dandongu, gradu koji graniči sa Sjevernom Korejom. King je potom odletio u Shenyang pa u zračnu bazu Osan u Južnoj Koreji prije nego što je nastavio svoje putovanje u Sjedinjene Države.

King, koji se pridružio američkoj vojsci u siječnju 2021., suočio se s dvije optužbe za napad u Južnoj Koreji, a na kraju je priznao krivnju za jedan napad i uništavanje javne imovine zbog oštećenja policijskog automobila tijekom tirade protiv Korejaca pune psovki, prema sudskim dokumentima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini