VARŠAVA

Poljski ministar kaže da se Njemačka miješa u izbore komentarima o vizama

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Poziv njemačkog kancelara Olafa Scholza Varšavi da razjasni navode o migrantskim vizama pokušaj je miješanja u poljsku predizbornu kampanju, rekao je ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau.

Migracije su se pojavile kao glavna tema kampanje uoči parlamentarnih izbora koje će Poljska održati 15. listopada . 

Vladu su ovog mjeseca oporbene stranke optužile da je suučesnica u sustavu u kojem su migranti dobivali poljske vize ubrzanim tempom bez odgovarajućih provjera nakon plaćanja posrednicima.

U subotu je njemački kancelar Scholz rekao da ovo pitanje zahtijeva pojašnjenje i sugerirao da bi Njemačka mogla poduzeti korake vezane uz provjere na granici s Poljskom.

"Nadležnost njemačkog kancelara očito ne uključuje trenutne postupke u Poljskoj", napisao je ministar vanjskih poslova Rau na platformi društvenih medija X kasno u nedjelju.

"Izjave u tom smislu ukazuju na pokušaj miješanja u unutarnje stvari Poljske i tekuću predizbornu kampanju u Poljskoj", rekao je.

Rau je apelirao na njemačkog kancelara da "poštuje suverenitet Poljske i suzdrži se od izjava koje narušavaju naše međusobne odnose".

Prethodno je povjerenica EU za unutarnje poslove Ylva Johansson zatražila pojašnjenje o tom pitanju i pozvala Poljsku da odgovori na navode da je čak 350.000 migranata kupilo šengenske vize za EU u poljskim konzulatima preko posrednika.

Šengenske vize vlasnicima omogućuju putovanje unutar granica Europske unije.

U pismu povjerenici EU-a za sigurnost, poljska vlada rekla je da je ova afera pretjerana "medijska činjenica" usmjerena na njezino obezvrjeđivanje pred izbore.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum