PEKING

Kina osudila ujgursku akademkinju na doživotni zatvor

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Kina je osudila uglednu ujgursku akademkinju na doživotni zatvor zbog "ugrožavanja državne sigurnosti", objavila je američka skupina za ljudska prava pozivajući se na izvor iz kineske vlade.

Skupine za ljudska prava optužuju Peking za kampanju masovnog zatvaranja Ujgura te za zlostavljanja poput prisilne sterilizacije i kulturne represije, što su neka vladina tijela, uključujući američki State Department, nazvala "genocidom".

Zaklada Dui Hua priopćila je da je 57-godišnjoj Rahile Dawut odbijena žalba na osudu iz prosinca 2018. godine. 

"Vjeruje se da je ovo prvi put da je pouzdani izvor u kineskoj vladi potvrdio kaznu doživotnog zatvora", dodaje se u prošlotjednom priopćenju.

Kineski sudovi imaju stopu osuđujućih presuda od 99,9 posto, a oslobađajuće presude rijetke su u tom pravosudnom sustavu.

Prije uhićenja, Dawut je bila profesorica na  Sveučilištu Xinjiang, kao i vodeći kulturni antropolog i etnograf ujgurskog folklora.

U pritvoru je od prosinca 2017. u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang. Peking je optužen za kršenje prava uglavnom muslimanske ujgurske etničke manjine u toj regiji, ali to odlučno odbacuje. 

"Osuda... je okrutna tragedija, veliki gubitak za ujgurski narod i za sve koji cijene akademsku slobodu", rekao je John Kamm, izvršni direktor Zaklade Dui Hua.

"Pozivam na njezino hitno oslobađanje i siguran povratak obitelji", dodao je. 

Dawut je dospjela na popis više od 300 ujgurskih intelektualaca koje su kineske vlasti pritvorile, uhitile ili zatvorile od 2016., dodala je skupina.

Surađivala je s mnogim uglednim zapadnim institucijama, poput sveučilišta Harvard i Cambridge koji su pozvali na njezino oslobađanje.

Neki stručnjaci iz Xinjianga kažu da je navodno masovno zatvaranje Ujgura dosegnulo vrhunac 2018. godine, ali da su se zlostavljanja nastavila sa sve izraženijim prisilnim radom. 

"Brinem se za svoju majku svaki dan", rekla je Akeda Pulati, kći Rahile Dawut koja živi u Seattleu.

"Pomisao da moja nevina majka mora provesti život u zatvoru donosi nepodnošljivu bol. Kina, smiluj se i oslobodi moju nevinu majku", dodala je Pulati, priopćila je Zaklada Dui Hua.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater