ukrajinski predsjednik 

Zelenskij stigao u prvi posjet Kanadi

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je stigao u svoj prvi posjet bliskoj saveznici Kanadi, gdje mu je zajamčena toplija dobrodošlica od one koju je dobio od nekih američkih političara skeptičnih u pogledu dodatne vojne pomoći.

Kanada je jedan od najvjernijih pristaša Kijeva u ratu protiv Rusije i trebala bi tijekom posjeta objaviti da šalje više oružja Ukrajini, prema vladinu dužnosniku.

"Kanada će i dalje podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno i uvijek ćemo čvrsto braniti vladavinu prava i poredak temeljen na međunarodnim pravilima", rekao je premijer Justin Trudeau novinarima u četvrtak u New Yorku.

Zelenskij bi se trebao obratiti parlamentu u Ottawi, a zatim održati konferenciju za novinare s Trudeauom. On se virtualno obratio kanadskom parlamentu u ožujku 2022.

Ihor Mihalhišin, izvršni direktor lobističke skupine Ukrajinsko kanadskog kongresa, rekao je da je Kanada utjecajna s obzirom na članstvo u G7 i NATO-u te istaknuo da sve kanadske političke stranke podupiru Ukrajinu.

U Kanadi živi 1,4 milijun ljudi ukrajinskog podrijetla, populacija treća po veličini poslije Ukrajine i Rusije.

Zelenskij je u četvrtak u Washingtonu apelirao na američke zastupnike za nastavak potpore u jeku dvojbi republikanaca oko toga treba li Kongres odobriti novi krug pomoći.

Premda nema takvih podjela u Kanadi, ona nema financijske moći ni vojne rezerve Sjedinjenih Država, Njemačke i drugih velikih podupiratelja.

Od početka 2022. Kanada je Ukrajini izdvojila više od 8 milijardi kanadskih dolara (5,9 milijardi dolara), uključujući više od 1,8 milijardi kanadskih dolara vojne pomoći.

Dužnosnik kanadske vlade rekao je da će svota ugovora za oružje koju će Trudeau vjerojatno objaviti u petak biti veća od 33 milijuna kanadskih dolara koje je Ottawa najavila u nedjelju za pomoć Kijevu u kupnji raketne obrane.

Dužnosnik je želio ostati anoniman jer još nisu dogovoreni posljednji detalji.

David Perry, sigurnosni analitičar pri Kanadskom institutu za globalna pitanja, rekao je kako očekuje da će Ottawa kao dio ugovora o naoružanju ponuditi više vozila za borbenu potporu i obuku za ukrajinske pilote na borbenim zrakoplovima F-16.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum