"tekuće zlato"

Maslinovo ulje postalo je toliko skupo da ga se krade

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Globalne cijene maslinovog ulja porasle su na 8900 dolara po toni u rujnu. Glavni uzrok su velike suše na Mediteranu, ističe se u nedavnom izvješću američkog ministarstva poljoprivrede. Prosječna cijena već je u kolovozu bila 130 posto viša u usporedbi s prethodnom godinom i trend rasta ne pokazuje naznake popuštanja.

Španjolska, najveći svjetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mjesecima je pogođena intenzivnom sušom. Prema podacima tvrtke Mintec, specijalizirane za istraživanje tržišta roba, španjolska proizvodnja maslinovog ulja pala je na oko 610.000 tona — što je pad od više od 50 posto u usporedbi s uobičajenih 1,3 do 1,5 milijuna tona, prenosi tportal.hr.

"Zabrinjava pad proizvodnje i u drugim velikim europskim zemljama proizvođačima maslinovog ulja, uključujući Italiju i Grčku, u kojima prevladavaju sušni uvjeti", rekao je Mintecov analitičar Kyle Holland za CNBC.

Cijene maslinovog ulja u španjolskoj Andaluziji skočile su u rujnu na 8,45 eura po kilogramu. Na godišnjoj razini to je poskupljenje od čak 111 posto, a trenutna cijena najviša je zabilježena u povijesti španjolskog maslinarstva.

Rastuće cijene "tekućeg zlata" potaknule su sve veći broj krađa. Krajem kolovoza iz španjolske obiteljske uljare Marin Serrano El Lagar nestalo je oko 50.000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrijednog više od 420.000 eura.

Neposredno prije toga lopovi su ukrali 6000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrijednog 50.000 eura iz uljare Terraverne.

Analitičar Kyle Holland upozorava da bi se globalne zalihe maslinovog ulja mogle iscrpiti prije listopada, kad obično dolazi nova berba.

"Stvari dodatno komplicira odluka Turske, također značajnog proizvođača, da obustavi izvoz maslinovog ulja do 1. studenog", rekao je analitičar.

Kad je riječ o Hrvatskoj, cijena maslinovog ulja tradicionalno je osjetno viša nego ona najvećih proizvođača s juga Europe: Portugala, Španjolske, Italije i Grčke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini