SEOUL

Kineski veleposlanik: Južna Koreja se "kladi na krivog igrača"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski veleposlanik u Seulu Xing Haiming upozorio je u četvrtak Južnu Koreju da se "kladi na krivog igrača" kada je u pitanju američko-kinesko rivalstvo, stoga ju je pozvao da zaustavi 'politiku odvajanja' od Kine ne bi li s njom ojačala ekonomske i diplomatske veze.   

Xing Haiming sastao se s čelnikom najjače južnokorejske oporbene stranke Lee Jae-myungom, koji je kritizirao predsjednika države Yoon Suk Yeola čija diplomacija favorizira savezništvo sa SAD-om nauštrb odnosa s Kinom, južnokorejskim glavnim trgovinskim partnerom.

Xing je okrivio Seoul za "poteškoće" u bilateralnim odnosima, budući da ne uvažava dovoljno ključne interese Pekinga, uključujući Tajvan, dok je s druge strane primjetan utjecaj Sjedinjenih Država.  

"Odnosi Kine i Južne Koreje suočeni su s mnogim problemima. Iskreno, krivica za to nije na Kini", rekao je Xing, što je u skladu s priopćenjem kineskog veleposlanstva u kojoj je izražena nada da će se Južna Koreja držati obećanja i poštovati najvažnije kineske interese, kao što je pitanje Tajvana.

Kineski je veleposlanik upozorio Seul da ne donosi "pogrešan sud" o najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, pogotovo ne zbog "uplitanja vanjskih faktora poput američkog pritiska". 

"U situaciji u kojoj SAD vrši pritisak na Kinu svom svojom snagom, neki se klade da će SAD pobijediti, a Kina izgubiti. Ovo je očigledno kriva odluka i neuspjeh da se ispravno protumači tijek povijesti. Uvjeravam vas, oni koji se klade na poraz Kine definitivno će požaliti", kazao je.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova, kao ni predsjednik Yoon, nisu komentirali navedene izjave.

Seul i Peking razmijenili su žestoke riječi u travnju zbog Yoonovih komentara o Tajvanu, koji Kina smatra svojim teritorijem.

U intervjuu za Reuters, Yoon je izjavio da iza dizanja tenzija oko Tajvana stoje pokušaju za promjenom statusa quo upotrebom sile, što on ne odobrava.

Rast južnokorejskog trgovinskog deficita veleposlanik u Seoulu vidi kao rezultat politika "odvajanja" od Kine, međutim, napominje da Južna Koreja može uživati benefite od kineskog ekonomskog rasta ukoliko se ponovno uspostavi povjerenje u bilateralnim odnosima.

"Dvije su zemlje izgradile neraskidivu gospodarsku povezanost, što uključuje i usku povezanost industrijskih i opskrbnih lanaca", poručio je.


Podijeli: Facebook Twiter